Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
- Народната медицина предлага прости решения на някои от най-сложните здравословни проблеми. Китка магданоз е в състояние да докаже това твърдение3
Рецептата с магданоз, която ви предлагаме, е класическа рецепта, използвана от китайската медицина.
Тази рецепта, с нейните прости и достъпни съставки и лесно приготвяне, действа на няколко фронта.
Редовната употреба на лятната напитка от магданоз ще ви освободи от излишните течности.
Ако се приготви в концентриран вариант (сок от магданоз + лимонов сок) ще е още по-полезна. Някои от най-известните ползи за здравето на сока от магданоз включват почистване на бъбреците и детоксикация на черния дроб.
Съществуват и противоречиви съвети относно използването на сок от магданоз за хора, страдащи от бъбречни заболявания. Някои медицински източници не препоръчват употребата на твърде много концентриран сок от магданоз, тъй като в него се съдържат вещества, известни като оксалати, които се препоръчва да се избягват от хора с бъбречни проблеми.
От друга страна, магданозът има дълга история като полезна билка за бъбреците. Магданозеният чай често се препоръчва при бъбречни инфекции или за подпомагане разтварянето на камъни в бъбреците.
Напитката от магданоз е много полезна и за черния дроб. Почти невъзможно е да имаме здрава кожа, ако черния дроб е претоварен или болен. За щастие, тази скромна билка има защитен ефект върху черния дроб. Това означава, че можем да детоксикираме черния дроб до пълния му капацитет и да име чиста и здрава кожа. Също така, напитката е чудесен източник на витамин С , който е нужен за изграждането на колаген – веществото, което поддържа кожата ни гладка и еластична.
И още! Много проучвания показват, че магданозът може да функционира като релаксант в храносмилателната система чрез забавяне на спазмите в мускулите на червата
Поради тази причина магданоза се комбинира с мента в рецептата по-долу, не само защото има чудесен вкус, но и защото ментата е доказано ефективна анти-спазматична билка за тези, които страдат от синдром на раздразнените черва. Напитката е чудесна за онези, които искат да успокоят стомаха. Като бонус, и двете билки са чудесни за освежаване на дъха, което използването на рецептата идеална за употреба след хранене.
Рецепта с магданоз и мента
Необходими продукти:
1 супена лъжица сок от джинджифил
1 лимон
половин връзка магданоз
0,5 л вода
1/2 ч.л. канела
1 супена лъжица ябълков оцет
1 чаена чаша чай от мента
Приготвяне:
1. Накълцайте магданоза и лимона.
2. Поставете всички съставки (без оцета, канелата, джинджифила и чая от мента) във врящата вода.
3. Нека ври около 3-4 минути.
4. Махнете от огъня, охладете и прецедете.
5. Щом е готово, прибавете така получената смес към чая от мента, който предварително сте овкусили с оцета, канелата и джинджифила. Разбъркайте и поставете в подходящ съд. Съхранява се в хладилника.
Пийте по една чаша от кафе три пъти на ден. Напитката се приема на гладно.
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)