Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по…
Чаят може да провокира появата на рак. Това заяви ендокринологът Зухра Павлова в своя Инстаграм.
Тя отбеляза, че ракът на хранопровода е „национална болест“ на народите, които пият големи количества топли напитки. И така, горещият чай изгаря гърлото, което може да доведе до дегенерация на лигавиците.
Павлова потвърди думите си с изследване на учени, които в продължение на десет години проследяват група хора в североизточната част на Иран. През този период рак на хранопровода е открит при 328 души, като в 90% от случаите се разболяват тези, които пият най-малко 700 милилитра много горещ чай на ден.
Идеалната температура на тази напитка, както отбелязва ендокринологът, е 60 градуса.
„При нея чаят е горещ, но не пари. Как можете да разберете дали температурата е правилна? Уви, нямам по-мъдър съвет, освен да опитате водата с пръст. Ако можете да я понесете, можете да пиете“, каза тя.
В същото време тя припомни уникалните детоксикиращи свойства на чая – тази напитка помага за премахването на вредните вещества от тялото, а някои видове чай са полезни при бъбречни заболявания.
Храна обаче не трябва да се консумира с тази напитка, тъй като това ще премахне полезните вещества от тялото, намалявайки количеството калций, витамини А и В.
Най-добре е да пиете чай един час след хранене.
Каква е вашата реакция?
Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по национална сигурност и политология, магистър по политически мениджмънт и публични политики, както и по масови комуникации от Нов български университет. Той е автор на множество публикации и интервюта в областите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации, както и по теми, свързани с националната и личната сигурност, хибридните войни и съвременните заплахи. Член е на: Съюза на българските журналисти, Асоциацията на полицейските началници, Националния съюз „Безопасност и охрана“, Националната асоциация „Сигурност“