Сега четете
Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

7

За над четвърт милиард лева, които ще бъдат разпределени в здравната система, даде разчет новият здравен министър професор Костадин Ангелов на пресконференция в МЗ.

Целта е да се гарантира сигурност на системата и материална осигуреност особено с оглед на продължаваща епидемия от коронавирус. Финансовият ресурс, предвиден за здравните работници, ще е в сила от 1 август, но Ангелов увери, че е гарантирана устойчивост, тъй като финансиране е осигурено и за 2021 г.

Освен 1000-те лева за медиците, които се борят с инфекцията на първа линия, се гарантира повишаване на заплатите на лекарите, служителите на РЗИ, включително и на командированите служители от НЗОК, за Националния център по заразни и паразитни болници, кръвните центрова, Националната експертна лекарска комисия и др.

Предвиждат се и мерки за увеличение на заплатите в общинските болници, където е най-трудно, призна министър Ангелов.

За бюджета в НЗОК са предвидени 126 млн.лв. увеличение с което да могат да се увеличат с 10% всички дейности по клинични пътеки. Там ще се разглеждат пътеките справедливо – има много недофинансирани пътеки и такива, които са добре обезпечени. Това ще гарантира повече приходи за над 305 лечебни заведения – държавни, общински и университетски болници.

Вижте и

На този етап ще се опитаме да използваме резерва на касата, като разчитаме, че увеличението ще бъде отчетено във фишовете на колегите още през август месец.

Ще се отпусне и финансиране за апаратурното оборудване на системата – закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още на брифинга.

Костадин Ангелов няма намерение да прави смени в екипа в министерството, с който работи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре