Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Сурови или печени, орехите са любимо лакомство и верен спътник в рецептите за редица кексове, торти и сладкиши. Дано не сте алергични. Освен много вкусни обаче, орехите са и много полезни.
Знаете ли, че…
1. Орехите са първата храна, набавяна от дърветата. Хората са ги открили още хиляди години преди новата ера като засищаща, вкусна и полезна храна.
2. Орехите спомагат за регулирането на нивото на холестерол в кръвта и са полезни за сърдечно-съдовата система.
3. Едно орехово дърво може да дава добра реколта около 100 години.
4. Орехите съдържат незначително количество въглехидрати.
5. Ако страдате от лош дъх, орехите ще ви помогнат повече, отколкото ментова дъвка.
6. Гръцката дума за орех означава „глава”, защото ядката му наподобява човешкия мозък.
7. Седем ядки на ден се борят успешно с остаряването на клетките.
8. Шепа орехи съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от всички други ядки.
9. Редовното консумиране на орехови ядки намалява опасността от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет от втори тип.
10. Подобряват паметта заради високото съдържание на мастни киселини омега 3 и 6.
11. Заздравяват косата и ноктите, защото са отличен източник на витамин B7.
12. Предпазват от рак на гърдата и на простатата заради високите си нива на антиоксиданти.
13. Дават сила и енергия, защото съдържат много витамини от групата B.
14. Контролират нивата на кръвната захар.
15. Полезни са за бременните и стимулират растежа на бебето.
В заключение можем да обобщим, че орехите са суперхрана, която се препоръчва да се консумира ежедневно – дори когато спазвате хранителен режим.
Цветелина Велчева/konkurent.bg/
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)