Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Световно известният ресторантьор и писател Антъни Бордейн е починал на 61 години, съобщи Си Ен Ен (CNN) цитиран от Вести.БГ. Причината за смъртта му е самоубийство.
Бордейн е бил в Страсбург, Франция, където е работел по предстоящия епизод на поредицата „Parts Unknown“. Неговият близък приятел, френският шеф Ерик Рипер,
намерил Бурдейн в безсъзнание в хотелската му стая.
„С изключителна тъга потвърждаваме смъртта на нашия приятел и колега, Антъни Бордейн. Неговата любов към великолепни приключения, нови приятели, чудесна храна и напитки и забележителните истории на света го правеха уникален разказвач, талантът му никога не спираше да ни учудва и ще ни липсва много“, казаха от американската телевизия в официално изявление в петък.
Бордейн беше майстор в работата си – първо в кухнята, а после и в медиите.Чрез своите телевизионни предавания и книги той изследва човешкото състояние и помага на аудиторията да мисли различно за храната, пътуванията и себе си. Той се застъпва за маргинализирани групи и подема кампания за по-безопасни условия на труд за персонала на ресторантите.
Кой е Антъни Бордейн?
Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа „Васар“ и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Работил е в множество ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan’s. Работи като изпълнителен готвач повече от 30 години в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в New York City и е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. Форбс – „Топ 10 на най-богатите готвачи в света”.
През 2000 г. излиза бестселъра му „Поверително от кухнята“, в който Бурдейн описва момента, в който пламва любовта му към храната – опитвайки за първи път стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция. В книгата той пише искрено за злоупотребата си с наркотици, включително кокаин, хероин и LSD. Успеха на книгата на Бурдейн води до началото на телевизионната поредица „A Cook`s Tour”, която представя пътуванията му из различни държави по света в търсене на перфектното ястие.
През 2005 г. стартира и новата телевизионна поредица на Бурдейн „Антъни Бурдейн: Без задръжки“. От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на Brasserie Les Halles в Манхатън, Ню Йорк, като през годините ресторантите са станали пет и се намират в различни точки на Америка, като Вашингтон, Маями и др.
Два пъти е бил женен, първо за ученическата си любов Нанси Путкоски, с която сключва брак през 1985 г. Двамата се развеждат 20 години по-късно. След това през 2007 г. се жени за състезателката по борба Отавия Бузия, от която има дъщеря – Ариана, разделят се през 2016 г., като Антъни обвинява за това постоянните си пътувания по работа.
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)