Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Хора, които ядат пържени картофи два или повече пъти седмично, са 2 пъти по-застрашени от ранна смърт, сочи ново проучване. Такъв риск от ранна смърт не се свързва с консумацията на картофи, които не са пържени, подчертават учените.
„Консумацията на пържени картофи расте по целия свят“, заявява д-р Никола Веронез, водещ учен и автор на проучването. През 2014 г. всеки американец е консумирал средно по 50 кг картофи, 35 кг от които са били обработени. По-голямата част от тях са именно пържени картофи. Експертите установили, че реципиентите, консумиращи пържени картофи 2-3 пъти седмично, били 2 пъти по-застрашени от ранна смърт в сравнение с онези, които не ядяли пържени картофи изобщо, съобщава Си Ен Ен.
Полът не играел роля в резултатите, но учените установили, че по-голям афинитет към пържените картофи имали мъжете и младите хора. „Смятаме, че олиото за пържене, богато на транс мазнини, е основен фактор при ранната смъртност“, заявява Веронез, допълвайки, че тези мазнини увеличават лошия холестерол, водещ до сърдечносъдови проблеми.
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)