Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по…
Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза – вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ. Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.
Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни. По време на експерименти с 8 здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка. „В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък“, заяви ръководителката на изследването Джанис Хванг.
„След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната й консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка“.
В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата. До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените. „Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефект“, поясни Хванг.
Каква е вашата реакция?
Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по национална сигурност и политология, магистър по политически мениджмънт и публични политики, както и по масови комуникации от Нов български университет. Той е автор на множество публикации и интервюта в областите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации, както и по теми, свързани с националната и личната сигурност, хибридните войни и съвременните заплахи. Член е на: Съюза на българските журналисти, Асоциацията на полицейските началници, Националния съюз „Безопасност и охрана“, Националната асоциация „Сигурност“