Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза – вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ. Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.
Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни. По време на експерименти с 8 здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка. „В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък“, заяви ръководителката на изследването Джанис Хванг.
„След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната й консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка“.
В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата. До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените. „Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефект“, поясни Хванг.
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)