Сега четете
В Душанци наричаха пръстените

В Душанци наричаха пръстените

На 14 януари /Васильовден по стар стил/ по традиция жителите и гостите на Душанци пресъздадоха ритуала „Пеене на пръстените”. Около украсения дрян се чуха наричанията, характерни за обичая. На събитието присъстваха множество жители и гости на селото.

За ритуала, който е свързан с изпращането на старата и посрещането на новата година, котлето с пръстените беше оставено да пренощува под дряна. Смята се, че ако водата в него замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Да наблюдават пресъздаването на ритуала присъстваха кметът на селото Валентин Петров, представители на организаторите от читалище «Светлина», жители и гости.

Отец Йордан отслужи празничен водосвет и поръси присъстващите за здраве и берекет. Около украсенсия дрян се чуха наричанията, характерни за обичая.

Наричането на нишаните беше водено от дългогодишния самодеец и гайдар Богдан Стефанов. Той нарече десетки накити и даде надежди на местните жители. Самодейци към читалище „Светлина” изпълниха традиционни за празника  песни и танци.

Присъстващите бяха приветствани с питка и сол, а за своите гости организаторите бяха осигурили греяно вино с плодове.

Самодейци към читалище „Светлина” изпълниха традиционни за празника  песни и танци. След ритуала присъстващите извиха дълго хоро. Менчето с водата и ечемика беше плиснато за здраве и берекет. По традиция присъстващите опитаха от вкусната питка с мед.

Вижте и

Песента-наричане е призвана чрез магията на словото да сбъдне надеждите за щастлив семеен живот. Всяка мома си взима малко овес от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи.

 

източник: srednogorie.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре