Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по…
По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме 30 % по-малко количество според изследване на доктор Александър ван Тулекен, пише в. „Дейли мейл“.
Възпитаникът на Оксфорд и Харвард проведе експеримент с 20 жени, пред които имаше порция паста. Половината от тях били помолени да сдъвчат всяка хапка по 15 пъти, а другата половина – по 35.
„Разликата от 126 калории само при едно хранене е удивителна. Това доказа, че дъвченето е безопасно, безплатно и доказано средство за диета, без абсолютно никакви странични ефекти“, каза д-р Ван Тулекен.
Учените от дълго време знаят, че процесът на сдъвкване на храната помага да я раздробим на малки частици, които чрез слюнката спомагат за добро храносмилане. Но сега вярват, че той може да задействат отделянето на хормони, които сигнализират за апетита и ситостта на човек.
Източник: БТА
Каква е вашата реакция?
Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по национална сигурност и политология, магистър по политически мениджмънт и публични политики, както и по масови комуникации от Нов български университет. Той е автор на множество публикации и интервюта в областите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации, както и по теми, свързани с националната и личната сигурност, хибридните войни и съвременните заплахи. Член е на: Съюза на българските журналисти, Асоциацията на полицейските началници, Националния съюз „Безопасност и охрана“, Националната асоциация „Сигурност“