Сега четете
Излезе сборникът "Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване"

Излезе сборникът "Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване"

Komdos_Sbornici_2014_7-KIR_DSC_0431Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата представи в „Преди всички“  по БНР нов сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“- „Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване“.
Всички теми са значими, но тази годна в нашия план са около 9 теми. Сборникът ще  Бъде представен тази вечер от 17.00  в Софийския университет.

Тази тема е от изследваните теми. През 1972 година е създаден 14-ти  отдел в Първо главно управление на ДС. Поставя се началото  на културно-историческото разузнаване. КГБ в България също ръководи този отдел, заедно с министъра на  вътрешните работи.

Има спад  на участието в управлението  на хора с уснавовена принаслежнос към ДС , констатира Евтим Костадинов.
Дори в правителството на Орешарски нямаше. В годините политическите  партии все пак поемат тази отговорност.
Но през последната година и половина беше убито темпото на работа на комисията. Сега се надяваме да имаме творческа обстантовка да си свършим работата.

Един от основните обекти на проникване за културно-историческото разузнаване е българският манастир „Св. Георги – Зограф” в Света гора, разработван в продължение на 18 години под кодовото име „ЦИТАДЕЛА”. През 1985 г. Първо главно управление на ДС успява да открадне оттам оригинала на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Показателно за неефективността на разузнаването е, че в продължение на над 10 години черновата на Паисий стои заключена в касата на началника на разузнаването | Фотограф: Христо Христов.

На 14 октомври 2014 г., вторник, от 17 ч., в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. „Климент Охридски” ще се състои премиерата на документалния сборник „Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване 1970-1989”.

Новото издание на Комисията по досиетата излиза под №15 от поредицата „Из архивите на ДС” и е посветено на дейността на една от по-късно създадените структури в Първо главно управление на ДС, а именно отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” (КИР).

Създаването на културно-историческото разузнаване съвпада с влизането във властта на дъщерята на Тодор Живков Людмила Живкова първоначално като първи зам.-председател на Комитета за изкуство и култура, а впоследствие и като ръководител на държавната институция, която по времето на комунизма, отговаря за опазването на културното наследство и пропагандиране на културните постижения на социализма.

Архивните документи разкриват, че в продължение на близо две десетилетия чрез отдел 14 КИР Държавна сигурност се е стремяла да придобива копия на важни за българската история архиви, а в някои случаи директно да краде оригинални произведения на изкуството и културата.

В дейността на КИР са привлечени редица известни учени и специалисти в областта на културата и изкуството. Основният проблем на разузнаването обаче се оказва невъзможността придобитите по нелегален път документи да бъдат включени в научния оборот, поради страх от разкриване на агентите, които са участвали в тяхното осигуряване.

Вижте и

Вторият основен проблем е съхранението на ценните исторически придобивки. През всичките години до 1989 г. тяхното съхранение е далеч от стандартите, прилагани към музейните експонати и условията, осигурени в музейните хранилища и депа.

Придобитите от КИР близо 3000 оригинални документи, 170 000 микрофилмови кадъра и около 10 движими паметници, икони, картини и други, иззети по секретен път от чужди архиви и частни лица, са струпани в една стая на 13-я етаж в сградата на самото Първо главно управление на ДС на ул. „Хайдушка поляна” в жк. „Красно село” в София. В същата стая офицерите от разузнаването са провеждали и партийните си събрания. Съдбата на всички тези ценности остава неизвестна след 10 ноември 1989 г.

Една от най-показателните секретни операции на КИР е кражбата на оригинала на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски от българския манастир „Св. Георги – Зограф” в Света гора. Тя е осъществена от двама оперативни работници от резидентурата на ПГУ в Гърция през декември 1985 г. под кодовото име „МАРАТОН” (виж повече за нея – тук). В новия документален сборник на Комисията по досиетата са включени и документи от тази секретна операция.

Любословие по БНР,  desebg.com

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре