Сега четете
Преглед на печата 09 Октомври 2014

Преглед на печата 09 Октомври 2014

Press-Conference-MicrophonesТелеграф
„Свещеник от врачанското село Баница е завлякъл съселяните си с пари за поклонническа екскурзия. Поп Кирил Велинов е обявен за местно издирване от МВР, тъй като подлъгал миряните, че ще ги води на Кръстова гора, и събрал от тях по 22,50 лева за път. Когато дошла датата на пилиг-римския воаяж, автобус така и не се появил, а се оказало и че самият свещеник е изчезнал с парите. „
Преса
„Реплика на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин в Туитър изправи на нокти властта в София. „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15″, написа в социалната мрежа известният с пиперливия си език руски политик.“
24 часа
„България не разполага с изолационна количка за случаи на ебола, нито със защитни костюми за медицинския персонал за работа с вируси от най-високото 4-о ниво на опасност, стана ясно вчера.“
в. Труд
В БСП има разминаване на мненията дали партията трябва да участва в преговори за управление с ГЕРБ. Това намекнаха пред „Труд“ социалисти преди пленума в петък.
Официалната позиция след Изпълнителното бюро във вторник бе, че соцръководството трябва да получи мандат за участие в разговорите по покана на ГЕРБ. Фактори от БСП-София и в централата обаче били против преговори, твърдят червени.
в. Земя
Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 и 2105 г., сочат данни от новия доклад на фонда „Световна икономическа перспектива“. Фондът вече очаква икономиката на страната да нарасне с 1,4% тази година (спрямо очакванията за ръст от 1,6% при предишната прогноза от април) и с 2% през следващата година (спрямо 2,5% по-рано). Министерството на финансите от служебното правителство също ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж на България през тази година до 1,5% от 1,8%. МВФ очаква също дефлация на потребителските цени в България от 1,2 на сто през тази година и инфлация от 0,7 на сто догодина. Прогнозите за безработицата са, че тя ще намалее леко от 13% през 2013 г. до 12,5% през тази година и 11,9% през 2015 г. България се посочва в доклада редом с Украйна и страните от бивша Югославия като особено уязвима от прекъсване на доставките на газ от Русия.
в. Дума
Реформаторският блок разцепен заради Борисов
Реформаторският блок е разцепен, стана ясно от изяви на Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев. Скандалите започнаха заради условието, поставено от Кънев още в изборната нощ, общото правителство на ГЕРБ и РБ да не бъде оглавявано от Бойко Борисов. Това изискване породи много противоречиви изявления на Кунева и Лукарски. Меглена Кунева побърза пред медиите да заяви, че няма друг, освен Борисов, който да оглави бъдещ десен кабинет.
в. Капитал Дейли
Българската икономика ще расте много бавно
Българската икономика ще нараства по-малко от прогнозираното, годината ще приключи с дефлация, а безработицата почти няма да намалее. То ва са основните изводи на Международния валутен фонд (МВФ) за очакваното развитие на страната. В допълнение към коригирания ръст от едва 1.4% ден по-рано рейтинговата агенция Fitch констатира, че публичните финанси на България отслабват, а това досега е било ключовото й предимство.
Това не е първата негативна корекция за икономиката на България. ЕБВР вече свали на нивото, очаквано и от МВФ. Служебният министър на финансите също сви очакванията, като сега държавната прогноза е 1.5%. Важен детайл е и че БВП номинално се свива, а дефлацията води до малкия ръст.
в. Сега
НОИ предлага нова формула за изчисляване на пенсиите
Промяна във формулата за изчисляване на пенсиите, която ще доведе до намаляване размера на сериозна част от новоотпуснатите пенсии, предлагат от Националния осигурителен институт. Осигурителните експерти лансират идея да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., които в момента участват във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент на всеки бъдещ пенсионер. Вместо това пенсията трябва да се смята само на база стажа след 1997 г. Именно доходите от тези три години в по-голямата част вдигат пенсиите на възрастните хора. Отпадането им при равни други условия ще намали новите пенсии, признават експертите. Те предлагат нов начин за изчисление на пенсиите и на работещите тежък труд. При него новоотпуснатите пенсии в първа и втора категория ще са по-ниски от сегашните, тъй като очакваният ефект е разходите за тях да намалеят средно с 6.2%.
в. Новинар
Блокираха общински имоти в Смолян
Частен съдебен изпълнител влезе в Община Смолян в сряда и прецизно описа имоти и автомобили, които са собственост на кметството.
Става дума за пет леки коли, паркинга до хижа „Студенец“, терена до него, който е с площ 6 739 кв. м, както и атрактивен имот до хотел „Смолян“ с площ от близо 6 декара.
Причината за своеобразния щурм на частния съдебен изпълнител е, че общината беше осъдена да заплати сумата от 444 589 лв. на фирмите „Елмас“ ЕООД и „СКАБ“ ЕООД.
в. Стандарт
Секстормоз за 6 деца на ден
Всеки ден 6 деца са малтретирани сексуално само в столицата. Страшната статистика изнесе говорителят на Софийската районна прокуратура Емил Милев. По 1/3 от жалбите се повдигат обвинения. Само вчера следобед две софиянчета са се оплакали от секстормоз. Софийската районна прокуратура вече образува дело по скандала с АнаМария. Родителите на момичето аутист се оплакаха, че учител от 4-о помощно училище в столицата е блудствал с детето. А майки ще излязат на бунт пред МОН в 11 ч в петък заради драмата с 13-годишната Ани.
в. Монитор
Костовистите цепят Реформаторския блок
Хората на експремиера Иван Костов в Реформаторския блок вбиха клин в дясното обединение още преди да прекрачат прага на 43-тото НС заедно с партньорите си. След поканата на ГЕРБ към всички формации в новия състав на законодателната власт вчера лидерите на блока си насрочиха среща за стиковане на позициите, които да защитават при преговорите с партията на Бойко Борисов. Наследникът на Командира на председателското място в ДСБ – Радан Кънев, обаче се запъна и отказа да се яви на сбирката. Както „Монитор“ писа, точно той бе и в основата да се провалят разговорите за формиране на управленска коалиция, на каквито ГЕРБ бяха готови след вота. Заради неприемливото условие на Кънев, изречено и в изборната нощ – Борисов да не бъде премиер, партията победител реши да започне кръг от преговори с всички формации в НС, вместо първо да седне на една маса с реформаторите. Позицията на Кънев се оказа в дисонанс с тази на другите лидери в блока – Меглена Кунева и Божидар Лукарски, които опитаха да смекчат тона към ГЕРБ и да оставят отворена вратата за преговори.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре