Сега четете
Журналист на свобода след 2 години в плен

Журналист на свобода след 2 години в плен

peter-theo-curtisАмериканският журналист Питър Тео Къртис, който прекара около 2 години в плен на ислямистки бойци в Сирия, е освободен, съобщи телевизия „Ал Джазира“. Това е станало благодарение на преговарящи посредници от Катар, след което Къртис е бил предаден на представители на ООН. На видеозапис, излъчен по телевизия „Ал Джазира“, американецът уверява, че по време на пленничеството си е получавал храна, дрехи и всичко необходимо.

Информацията за освобождаването на журналиста, който бе отвлечен от сирийски бойци през октомври 2012 г. в Южна Турция, бе потвърдена от пресслужбата на ООН. Къртис е бил предаден на миротворците в градчето Ал Рафид на Голанските възвишения в неделя вечерта, след което е бил поет от американски дипломати. В момента той вече пътува към родината си.

Съобщението за освобождаването на Къртис е потвърдено и от американския държавен секретар Джон Кери, предаде „Ройтерс“. Информацията за благополучната развръзка идва дни след като в интернет се появи запис от показното обезглавяване от екстремисти на „Ислямска държава“ на друг журналист от САЩ – Джеймс Фоли, който също изчезна безследно в Сирия преди 2 години. Деянието предизвика широк международен отзвук.

Вижте и

По-късно Пентагонът съобщи, че са се опитали да освободят отвлечените в Сирия заложници, сред които и Фоли, но операцията е завършила с провал.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре