След като пожар изпепели училище: Набират средства за възстановяването му

Жителите на старозагорското село Гранит започват кампания за събиране на средства, разкриват и сметка за възстановяване на единственото си училище. То изгоря до основи при пожар, който възникна от запалено стърнище миналата неделя. В училището учат 40 деца от селото, а наесен прага му трябваше да прекрачи и още един първи клас.

От основното училище „Пейо Яворов“ в Гранит, след пожара останаха да стърчат няколко стени, които всеки момент могат да рухнат, купчини тухли, обгорели ламарини, греди. Съдбата на 40 деца, за които доскоро училището е било втори роден дом, остава неясна. А наесен в първи клас ще тръгнат още 10 деца от селото. Борбата на местното население е да възстанови училището. Родителите вече се заканиха, че няма да пуснат децата си да учат в съседните села. За проблема утре ще бъде свикана извънредна сесия на местния парламент. Още разказваме в следващия репортаж.
„Беше истински кошмар! Това всичко изгоря пред очите ни. Ние имахме надежда, че нашите деца ще учат тук. С тази надежда дойдохме тук да живеем, но обаче вече няма как”, разказва една от майките на учениците, Костадинка Христова.

Надеждата и на родителите и на децата постепенно угасва. След пожара, погълнал училището, съдбата на 40 деца от първо до седми клас и на девет души персонал вече е ясна. Сградата е общинска. Пари за строителство на ново училище общината няма.

„Към момента вариантът е да пребазираме училището в сградата на средното училище в село Братя Даскалови, където през новата учебна година ще стартира учебният процес.
Това означава децата да пътуват по осем километра. Има осигурен автобусен безплатен превоз от общината, няма проблем”, споделя зам.-кметът на община Братя Даскалови Емил Филипов.

Родителите обаче не са съгласни. Костадинка е майка на три деца и е една от първите хвърлили се да гасят училището. „Аз не съм съгласна да пътуват в друго село в автобус, защото аз няма да бъда спокойна, при което това е непознато място, непознато село. Всяка сутрин аз трябва да го будя това малко дете в 6 часа да гони рейс и след това пак да се връща. Цял ден да стои там”, казва Костадинка.

Мария, чиято дъщеря тази година ще бъде в първи клас също отказва да пусне детето си в друго училище. „По-добре да учи в селото, защото е още малка да отива някъде другаде да гони рейсове в тези студове зимата”, смята тя.

За да не пътуват децата до съседни села, жителите на Гранит предлагат помощната пристройка в двора, в която някога са се водили часовете по трудово обучение да се превърне в училищна сграда до построяването на ново училище.

„Средствата, които ще бъдат отделени така или иначе за реновиране на друга сграда в Братя Даскалови биха могли да се насочат към тази сграда и по този начин да се удовлетвори и желанието на хората в селото. Тази сграда и преди е била използвана за обучение на деца, когато не се достигали стаи в училището, така че това не е нещо ново”, обяснява председателят на Инициативния комитет на с. Гранит, доц. Стоян Черешаров.

Вижте и

В последните сто години училището е отгледало няколко поколения. За това хората в Гранит си поставят цел сградата да бъде възстановена, защото се опасяват, че без училище селото ще замре. „Ще се открие набирателна сметка, където всички хора и организации, които желаят могат да помогнат за изграждането на училището, за възстановяването на училището. То има някаква историческа стойност. Ще направим всичко възможно училището да остане в село Гранит, това е волята на хората в Гранит”, казва още Черешаров.

Кметът Тодор Ламбев разказва, че вече има желаещи да помогнат както от чужбина, така и от България. „От Норвегия две-три семейства се отзовават. Също така от Германия има спонсори. Имаме контакти с чужбина. Тук с хора от селото. Има арендатори, които са готови веднага да се отзоват. Същото така от селото гражданите от селото са готови да дадат дарения. И се надяваме на дарения на спонсори в близко време да възстановим сградата”, допълва той.

Най-вероятната причина за пожара, изпепели 100-годишното училище, е незагасена цигара, хвърлена на главния път до нива с бали със слама. Задържан все още няма. Сградата на училището не е била застрахована. Утре Общинският съвет ще трябва да реши дали децата ще учат в селото, или училището им завинаги ще отиде в историята.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре