Сега четете
Румънски водачи недоволстват от затягане на законодателството срещу употребата на наркотици

Румънски водачи недоволстват от затягане на законодателството срещу употребата на наркотици

Шофьори в Румъния недоволстват от затягане на законодателството срещу употребата на наркотициШофьори в Румъния недоволстват от затягане на законодателството срещу употребата на наркотици

През последната година Румъния затегна законодателството срещу употребата на наркотици на фона на увеличение на потреблението на различни стимуланти. Последната промяна в тази насока предизвика обаче бурна реакция.

Най-малко един милион души в Румъния са употребявали наркотици поне веднъж в живота си, сочи статистика, цитирана от информационния сайт ДжиФорМедия (G4Media). Близо 80 процента от населението (78,8 на сто) не са доволни от действията на властите в борбата с употребата на наркотици, показа проучване на социологическа агенция ИНСКОП, проведено през месец май.

„Румъния вече не е страна на транзит, а на потребление на наркотици. През последните години някак спокойно си мислехме, че у нас се консумира само марихуана, но данните показват, че се консумират много екстази, кетамин и кокаин“, заяви пред „Адевърул“ психологът Михай Копъчану.

„Това е световна и европейска тенденция и Румъния е част от нея. Този феномен се разраства в Румъния“, потвърждава специалистът по борба с наркотиците Каталин Цоне. На конференция, посветена на наркоманиите, той представи статистически данни за 2022 г., според които над един милион души в Румъния са употребявали наркотици поне веднъж в живота си. Според него „в новия официален доклад цифрата със сигурност ще скочи някъде до около милион и половина“.

Миналата година бе приет закон, който предвижда ефективна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни шофьори, които причинят смъртоносна катастрофа. Съгласно нормативния акт водачите, които нямат шофьорска книжка или седнат зад волана, след като са употребили алкохол или наркотици, и предизвикат катастрофа с фатален изход, вече няма да може да получават условни присъди.

През март т.г. бе одобрен закон, наречен „2 май“, който предвижда ефективна присъда затвор за наркотрафикантите без възможност за условни присъди. Законът бе наречен така заради трагедията в черноморския курорт „2 май“ (окръг Констанца) през август 2023 г., когато 19-годишен шофьор помете група младежи, стоящи край пътя, а двама от тях починаха. В колата му бяха намерени наркотици.

В допълнение бяха одобрени или са в напреднала парламентарна процедура и други закони, които предвиждат увеличение на наказанията за престъпления, свързани с търговията и употребата на наркотици, отбелязва румънската секция на Свободна Европа.

Последната промяна, касаеща употребата на наркотици, бе одобрена от правителството на 28 юни, но предизвика бурно недоволство сред шофьорите. Критики към новия регламент отправиха и медици и други експерти. Според новата наредба шофьорските книжки на водачи, които откажат на полицията тест за алкохол и/или наркотици, ще бъдат отнемани до получаване на резултата от биологичен анализ, а това може да отнеме седмици, та дори и месеци.

По закон водачите следва да приемат да бъдат тествани от полицията за употреба на алкохол и/или наркотици, но някои от тях отказват тестовете и настояват за лабораторни изследвания на кръв и урина.

В тези случаи, съгласно доскоро действалото законодателство, свидетелството за правоуправление се задържа до 8:00 часа на следващия ден, „но за не по-малко от 12 часа“ и само ако биологичният експерт установи „клинични данни, които предполагат скорошна консумация на алкохолни напитки или психоактивни вещества“. Ако шофьорът не покаже видими признаци на употреба на алкохол и/или наркотици, той се обявява за годен и свидетелството му за правоуправление не се задържа.

Шофьори обаче се оплакват от точността на бързите тестове, използвани от полицията. През 2023 г. само 62 процента от бързите тестове, дали положителен резултат, са били потвърдени от кръвни проби, разкри доклад на Висшия съвет за съдебна медицина, цитиран от Свободна Европа.

При положителен бърз тест законът предвижда незабавно образуване на наказателна преписка и отнемане на шофьорската книжка. Ако анализите на лаборатория по съдебна медицина потвърдят резултата от бързия тест, срещу водача се повдига обвинение и той може да влезе в затвора. Ако съдебномедицинската експертиза опровергае бързия тест на полицията, прокурорът разпорежда прекратяване на делото и водачът получава обратно шофьорската си книжка.

Голямото неудобство е фактът, че между отнемането на шофьорската книжка въз основа на бързия тест и уточняващия доклад от съдебномедицинската експертиза могат да минат няколко месеца, отбелязва Свободна Европа.

Водачът Чиприан Т. попита в социалната мрежа Фейсбук кой би го компенсирал, ако бързият тест излезе положителен, кръвният – отрицателен, а той междувременно е изгубил работата си, докато е чакал с месеци резултатите.

Румънски телевизии интервюираха множество водачи на МПС, които разказват за случаи с фалшиви положителни тестове на хора, останали напразно без книжка в продължение на месеци.

Съгласно новата наредба свидетелството за правоуправление на шофьори, които откажат бърз тест, ще бъде отнемано до излизане на резултатите от лаборатория на Института по съдебна медицина.

В Румъния обаче има само пет регионални лаборатории на Института по съдебна медицина, които могат да определят точното количество наркотик в кръвта. Времето, което е необходимо на хората, за да получат резултатите, може да бъде няколко седмици, отбелязва Свободна Европа.

Тревога предизвикват както фалшиво положителните резултати, така и факта, че цял списък обичайни лекарства могат да лишат човек от шофьорска книжка. Те излизат при тест за наркотици като забранени вещества, отбелязва телевизия Диджи 24. Съветът на полицията е да не сядаш зад волана, ако си взел хапче за настинка, посочва Диджи 24.

„Новият закон пренебрегва стари проблеми, за които се сигнализира от няколко години“, заяви в ефира на Диджи 24 специалистът по съдебна медицина Габриел Горун. По думите му „продължава тази политика на криминализиране на наличието на вещество в организма на дадено лице като свързано с неговата неспособност да шофира“.

„Това е абсолютна фундаментална грешка, която вече е довела и ще продължи да води, особено при новите законодателни разпоредби, до катастрофална криминализация за лица, при които е открито остатъчно наличие на понякога анонимно вещество“, предупреди специалистът.

Криминологът Влад Заха, който е специалист в областта на обществените политики, свързани с наркотиците, заяви пред Диджи 24, че миналата година над 1000 водачи са били фалшиво уличени в положителни проби за наркотици и са останали без свидетелство за управление на МПС.

Вижте и

„Сега проблемът с фалшивите тестове не е решен. Това са същите тестове, но е отнето единственото решение, с което разполагаха водачите, и проблемът се влоши значително“, коментира Заха.

„Презумпцията за невинност отпадна! Поне да бяха определили разумен максимален срок за получаване на резултатите от биологичните проби“, коментира потребител във Фейсбук, цитиран от Свободна Европа.

За да се намали времето за чакане, в наредбата се предлага да се разшири мрежата от центрове, които могат да определят наличието на наркотици, с акредитирани лаборатории на румънската полиция и акредитирани държавни болници.

Новата наредба беше разкритикувана и от Висшия съвет по съдебна медицина, който посочи, че има противоречия между действащите наказателни и граждански процедури и предложените в наредбата.

Предложението за разширяване на мрежата от центрове, които могат да определят наличието на наркотици, би нарушило принципа на неутралност на доказателствата, които могат да бъдат представени по наказателно дело, отбеляза и съдебният експерт Габриел Горун.

Доколкото е известно на съдебните експерти, полицията няма да разполага с центрове с необходимите токсикологични акредитации, нито пък държавните болници.

Шофьорите имат възможност да се тестват и в частни лаборатории, но по наказателни дела за доказателство се считат само резултатите от Института по съдебна медицина.

Според доктор Мариус Цинку, който ръководи отделението по клинична токсикология в болница „Флоряска“, новата наредба е добра превантивна мярка.

„Това е много добра превантивна мярка, тъй като след като сте отказали тест и трябва да чакате няколко дни, за да излезе резултатът, имам презумпцията, че криете нещо. На човек, който отказва дадена законова разпоредба, не може да се гледа по абсолютно същия начин, както на този, който я спазва“, коментира доктор Мариус Цинку пред Свободна Европа.

Според гражданската организация „Деклик“ обаче новата наредба „съсипва“ шофьорите. „Деклик“ организира петиция, с която настоява управляващите да променят наредбата. Петицията вече е събрала близо 140 000 подписа, информира Диджи 24. Гражданската организация организира в четвъртък и протест пред сградата на правителството на площад Виктория.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре