Сега четете
Румен Радев ще открие форум в Гърция и ще се срещне с гръцкия държавен глава Катерина Сакеларопулу и с премиера Мицотакис

Румен Радев ще открие форум в Гърция и ще се срещне с гръцкия държавен глава Катерина Сакеларопулу и с премиера Мицотакис

Днес президентът Румен Радев ще произнесе откриващо слово на 28-ата годишна правителствена кръгла маса, организирана от англоезичното списание „Икономист“ (The Economist) в Атина. Обръщението към участниците във форума е част от работно посещение на българския държавен глава в Република Гърция, където той е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В рамките на посещението си в южната ни съседка президентът Румен Радев ще проведе срещи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с президента на страната Катерина Сакеларопулу. Очаква се да бъдат обсъдени задълбочаването на сътрудничеството в рамките на стратегическото за региона партньорство между България и Гърция, както и теми от взаимен интерес за двете страни с акцент върху енергетиката, свързаността, транспорта и икономиката, наред с въпроси от европейския и международен дневен ред.

Тази година международният икономически форум на „Икономист“, който по традиция се провежда в гръцката столица, ще протече под наслов „По спирала от конфликти в търсене на възможности – Геополитика; Околна среда; Технологии“. На масата за дискусии ще седнат високопоставени държавни представители, както и представители на бизнеса, финансите, международните институции и академичните среди. Те ще обсъдят предизвикателствата пред света, произтичащи от изострящите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика и търсенето на възможности за тяхното преодоляване, съобщават организаторите на форума.

Вижте и

Очаква се на 28-ата годишна правителствена кръгла маса в Атина участие да вземат Даниел Франклин, изпълнителен редактор и старши редактор на списание „Икономист“, председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Молдова Дорин Речан, молдовският вицепремиер и министър на икономическото развитие Думитру Алайба, министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов, вицепремиерът и министър на външните работи на кралство Йордания Айман Сафади, нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман, професорът от Станфордския университет и американски философ Франсис Фукуяма, а чрез видеовръзка в дискусиите ще се включат и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и помощник държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Паят.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре