Сега четете
Приятели и почитатели уважиха премиерата на новия исторически роман „Пред иконостаса на Щастливеца“ в София

Приятели и почитатели уважиха премиерата на новия исторически роман „Пред иконостаса на Щастливеца“ в София

Приятели и почитатели уважиха премиерата на новия исторически роман „Пред иконостаса на Щастливеца“ на Бойко Беленски в София. Литературната проява се състоя в Централния военен клуб, с любезното домакинство на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честа на пагона” и клуб “Лвовци”. Проявата откри капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честа на пагона”, а о.з. полк. Аглай Горанов изненада автора с презентация за неговия живот и творчество. „Когато един писател пише за друг писател, макар и живял в друго време, това вече е едно гмуркане не само в епохата, но и гмуркане в психологията на литературния труд, в личната съдба на твореца, в съдбата на България, защото, когато говорим за един класик и изключителен български автор като Алеко Константинов, в неговата съдба се преплитат редица неразрешими проблеми на онази епоха, герои и политически сили от следосвобожденска България, които като че ли продължават със своите проекции в по-късните десетилетия“, посочи писателят Димитър Христов, който представи накратко творчеството на Беленски и новия роман. „Радостно е, че издателство „Атеа“ така ревностно поддържа книгите на Беленски и ги преиздава, тъй като много от неговите романи вече имат по няколко издания и допечатки.

Доколкото говорим за исторически роман, българската история се нуждае от нов прочит, но също и онези личности, които са строители на съвременна България и са в основата, в темела на съвременната българската литература. Те трябва да бъдат прочетени в един доста по-задълбочен план, избягвайки онова, което в минали времена се премълчаваше за тях. Беленски е доктор по история и много сериозно изследва съответната епоха и личности, за които пише, и задълбоченото проучване на епохата личи и в романа за Алеко Константинов. Това не е чисто биографичен роман, тъй като има все още загадки около живота му, а в случая епохата не е само фон, а минава през съдбата на Алеко, семейството му, корените му. В творбата се показват още характерната атмосфера – архитектура, интериор, природа, историческия поглед и характер на българина от онова време, народопсихологията, която се формира в новоосвободена България, и съответно – байганьовщината. Това противопоставяне на националните идеали и новите предрасъдъци, и класовите прослойки, които се зараждат, са изключително интересни и са представени в една динамика.

Създаването на автентична атмосфера е много важна част от написването на един исторически роман и това е направено много успешно от Бойко Беленски.“, посочи още Христов. „Тази книга е резултат на едно предизвикателство. Един човек ми каза, че не мога да напиша роман за Алеко Константинов, че не ми стигат силите. Е, амбицирах се и мисля, че се получи…“, призна пред присъстващите Бойко Беленски. „Но когато започнах да подготвям материала, защото общо взето, моите представи за Алеко са ученически – това което сме учили, което сме чели…, наистина се уплаших, защото всичко, което можеш да включиш в текста, е експлоатирано и познато. Не белетристично, но е направено във вид на публицистика и е широко популярно. И аз реших да заложа, да потърся нещо, което да грабне читателя.. Авторът сподели, че е открил специфични и малко известни неща от биографията на Алеко Константинов: „Разкрих и тайната защо е Щастливеца, но това ще прочетете в книгата, трагедията, която го съпътства от първите дни на живота му!

И почти случайно намерих един факт, няколко реда, което стана основа за няколко глави за неговите интимни преживявания с една особа….В същото време и други факти разкрих в книгата, облечени в литературна обвивка с психологизъм, но това оставам на вас, да кажете и вие дали съм успял или не!“ Издателят Делян Илиев подчерта, че издателството успешно си партнира от години с Бойко Беленски и че в момента работят върху нов проект – книга за живота и делото на „Бащата на българската конница“ ген. Иван Колев. Пред гостите на събитието бяха представени откъси от новата творба. Музикални поздрави отправиха Светлана Йонкова – поет, белетрист и бард, която представи своя авторска песен в съпровод на китара и маестро Валентин Стамов, който изпълни талантлива импровизация на пиано, посветена на приятелството. Присъстващите получиха автографи от писателя и след това разговаряха в неформална обстановка на чаша вино.

Вижте и

По публикацията работи Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре