Сега четете
ГЕРБ-СДС заявиха готовност за смислен и целенасочен диалог, готови са на компромис

ГЕРБ-СДС заявиха готовност за смислен и целенасочен диалог, готови са на компромис

В първия ден на този парламент ГЕРБ-СДС заяви готовност да води смислен и целенасочен диалог, пред очите на цялото общество. Това обяви в декларация от името на парламентарната група Тома Биков. Анализът на резултатите показват, че възможностите пред настоящия парламент не са много – едно евентуално правителство ще трябва да се ползва с подкрепата на три или повече формации, посочи той. Това, по думите му, показва, че от народните представители се изисква смирение, съвместно очертаване на позитивен дневен ред на страната.

Готови сме да направим крачка назад и да направим необходимите компромиси, обяви Биков от името на ГЕРБ-СДС. Декларираме, че сме готови да участваме в правителство на споделената отговорност за четири години. Другият вариант са нови предсрочни избори, подчерта той. Нови избори биха били лош вариант за страната, но биха били далеч по-малко лош от сформиране на безпринципно мнозинство, без широка обществено-политическа подкрепа, с неясен хоризонт, което да излъчи политическо безотговорно управление, което пък от своя страна ще генерира още повече политическо напрежение, се казва в декларацията.

Биков декларира отново готовността на ГЕРБ-СДС да загърби частно-партийния си интерес, но само, ако имат истински партньори за подобен тип решение. Призовавам всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание (НС) да проявят мъдрост и отговорност в името на националното единство, заяви Биков. Пътят за излизането от политическата криза е възможен само чрез ефективен диалог на всички парламентарно представени партии, който да доведе до съставяне на правителство на споделената отговорност с адекватна програма и пълен управленски мандат, убедени са от ГЕРБ-СДС.

Те се обявиха за управление, излъчено от максимално широк кръг политически сили. Но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами, посочи Биков. Държим да уточним, че няма да позволим опитът за съставяне на редовно правителство да бъде превърнат в инструмент за осъществяване на задкулисни договорки и решаване на вътрешнопартийни проблеми, категорични са от политическата сила. ГЕРБ-СДС са готови на принципен диалог за политики и развитието на страната с всеки, но няма да допуснат доверието на избирателите им да бъде подменяно за осъществяването на тясно партийни или корпоративни интереси. Убедени сме, че обществото има нужда от радикална промяна на поведението на своите политически лидери, а не още конфронтация, обиди и безвремие, изтъкна Тома Биков. Затова сме готови да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с четиригодишен план за управление на страната, което да се ползва с максимално широка подкрепа на парламентарно представените партии, обясни той. И декларира, че ГЕРБ-СДС няма участва в управлението на всяка цена и няма да допусне доверието на избирателите им да бъде пропиляно без да бъде намерено трайно решение за преодоляване на политическата криза.

Вижте и

Нашата най-важна роля е да отчетем фактите на политическата действителност и да излъчим управленска формула, която да отговаря на тях, категорични са от първата политическа сила. И затова те носели огромна отговорност пред всички български граждани. Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, която избирателите поставиха не само пред нас, а пред всички политически субекти в настоящия парламент, прочете Тома Биков. И посочи, че резултатите показват, че след четири години на политическа и обществена конфронтация, голяма част от гражданите изобщо не гласуваха, друга, не малка част, показаха, че настоящата форма на политическия живот изобщо не ги удовлетворява. Очевидно е обаче, че агресивното поведение, обидите към опонента и перманентното противопоставяне не носят политически дивиденти на никого, а ограничават доверието в партиите и в политическата система.

Последните парламенти се провалиха заради неправилното дешифриране на изборните резултати. Това е причината вместо развитие и промяна, българските граждани да получат разочарование и безвремие, се констатира още в декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре