Сега четете
„Шел“ купува сингапурска компания за втечнен природен газ

„Шел“ купува сингапурска компания за втечнен природен газ

Британският петролен и газов гигант „Шел“ (Shell) ще придобие сингапурската компания за втечнен природен газ (ВПГ) „Павилиън енерджи“ (Pavilion Energy) от глобалната инвестиционна компания „Темасек“ (Temasek). Така „Шел“ се стреми да засили лидерската си позиция в сферата на доставките и търговията с втечнено синьо гориво, цитирайки изявления на европейската енергийна компания.

От „Шел“ и „Темасек“ не разкриват подробности по финансовите параметри на сделката.

„Сделката надвишава вътрешната норма на възвръщаемост за интегрирания газов бизнес на „Шел“, изпълнявайки амбицията за растеж от 15-25 процента по отношение на закупените обеми спрямо 2022 г.“, се казва в изявлението на компанията, в което се посочва още, че нейните капиталови разходи остават непроменени.

До 2030 г. „Шел“ планира да разшири бизнеса си с ВПГ с 20 до 30 процента в сравнение с 2022 г. Тази сделка се очаква да помогне за постигането на тези цели, добавиха от компанията.

Според експертите на енергийния гигант глобалното търсене на ВПГ ще нарасне с повече от 50 процента до 2040 г., тъй като преминаването от въглища към газ набира скорост в Китай, страните от Южна и Югоизточна Азия.

Вижте и

„Ние вярваме, че „Шел“ е в добра позиция да развие бизнеса на „Павилиън енерджи“ и да укрепи своя глобален хъб за ВПГ в Сингапур“, каза Джулиет Тео, ръководител на групата за развитие на портфолиото на „Темасек“ и ръководител на пазара в Сингапур.

Сделката ще предостави на „Шел“, който вече е най-големият търговец на ВПГ в света, достъп до газовите пазари в Европа и Сингапур, докато агресивно разширява присъствието си в сектора, след като през миналата година отчете огромни печалби.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре