Сега четете
Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията

Градушките се оказват сериозен проблем пред държавата. Липсата на системна, последователна политика води до един и същ резултат след всяка градушка.

Това написа в страницата си във фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО предлага от доста време различни мерки, които поне да намалят ефекта от този тип природни бедствия. Както се вижда в последните месеци – страдат както земеделски производители, така и домакинства, чиито жилища завършват с тежки материални щети.

Много се говори за застраховките на домовете. Но никой не си задава въпроса може ли редовият българин да си го позволи: едно семейство пенсионери или семейство с работещи на 1200-1500 лв. заплата с деца? Хубаво е човек да се огледа как живеят хората по страната. Да обясняваш на този, който едва си плаща сметките за ток и храна, че трябвало да се застрахова е леко цинично, продължава темата Каракачанов.

За нас от ВМРО е ясно, че само с констатации няма да стане. Ето защо предлагаме:

Вижте и

  • Да се укрепи и разшири капацитета на Агенцията за борба с градушките, както и да се увеличат възнагражденията на работещите там поне с 30%;
  • По отношение на земеделските производители следва да бъде решен въпросът с механизмите на застраховане. Предложението на ВМРО е да се създаде Земеделска застрахователна компания (ЗЗК) с участието на държавата 50% и самите земеделски производители 50%, която чрез системата на застраховане да гарантира стабилност на стопанствата при възникване на неблагоприятни климатични явления.
  • До създаването на тази компания държавата да покрива до 50% на декар годишно  от застраховката на растениевъдите и до 75% от застраховката на животновъдите. Между другото интерес от застрахователите към застраховане на селскостопански животни почти няма, което е проблем за целия животновъден сектор.

Ето това са три конкретни мерки, които политиците в парламента и изпълнителната власт могат да свършат. Могат, ако искат и им пука, категоричен е още лидерът на ВМРО.

ВМРО ще внесе тези предложения щом заработи Народното събрание. Нека парламентарните партии кажат тогава как ги виждат нещата и те какво предлагат. За момента нищо.

Крайно време е депутати, министри, премиери да разберат, че тяхната първа и основа задача е да се грижат за хората, за българския народ, а не да се замерят с компромати и скандали, казва още Каракачанов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре