Сега четете
Маймунска шарка: Какво представлява, как се предава и как да се предпазим?

Маймунска шарка: Какво представлява, как се предава и как да се предпазим?

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което причинява симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, който наподобява пъпки или мехури. През 2022 г. за пръв път в Европейския съюз и по света са докладвани голям брой случаи в държави, в които заболяването не е било разпространено. По време на епидемията през 2022 г. в ЕС са съобщени над 20 000 случая. Тези случаи не са свързани с пътувания до места, където в миналото е било известно, че циркулира вирусът на маймунската шарка.

Болестта е идентифицирана за първи път през 1959 г. в зоопарка на Копенхаген сред маймуни. Това е причината тя да бъде наречена и с това име, макар че при естествени условия боледуват предимно някои африкански видове гризачи. Разпространена е в Централна и Западна Африка. Първите случаи на шарка по маймуните при хора са наблюдавани през 1970 г. През 2003 г. възниква и огнище в САЩ.

Как се предава маймунска шарка?

Маймунската вариола се предава при директен контакт между болен и здрав човек, заяви проф. Ива Христова от Центъра по заразни и паразитни болести. По думите ѝ директният контакт с обрива на болен е това, което води до инфекция.

„Не е доказан половият път на предаване. Доказано е предаване от майка на детето както и предаване по респираторен път – от близко разстояние, при говорене или кашляне. Но основният начин за предаване на вируса е директен допир“, обясни тя в „Тази сутрин“.

Какви са симптомите на маймунска шарка? Симптомите включват лезии, които може трудно да се разграничават от другите поксвирусни инфекции и до известна степен — от варицелата.

Хората с маймунска шарка често имат комбинация от следните симптоми:

  • повишена температура,
  • главоболие,
  • втрисане,
  • изтощение,
  • подуване на лимфните възли,
  • болки в гърба и болки в мускулите,
  • лезии на лигавиците и кожен обрив.

Обривът може да се появи преди или след другите симптоми и обикновено е разположен по лицето, ръцете, краката, около гениталиите или ануса.

Кожните лезии често се появяват първо като петна, които се превръщат в пълни с течност мехури, след което се образуват корички и струпеи, преди кожата да заздравее напълно.

Повечето хора, които се разболеят от маймунска шарка, се възстановяват без усложнения. При новооткрити случаи на маймунска шарка трябва да се направи медицинска оценка на тежестта и рисковите фактори (напр. основни заболявания или лекарства, влияещи на имунната система, нелекувана ХИВ инфекция и др.). При тежка проява на заболяването може да се наложи хоспитализация и/или лечение с антивирусни препарати.

„Обикновено заболяването протича много леко, особено при ваксинираните срещу вариола“, каза Ива Христова. Как да се предпазим от маймунска шарка?

Заразяването с маймунска шарка може да се предотврати, като се избягва близък контакт със заразени хора и се спазва добра хигиена.

Вижте и

Ваксинацията срещу дребна шарка — заболяване, причинено от сроден вирус — осигурява известна защита срещу маймунската шарка.

„Обривът е видим, ясен. Той невинаги е по цялото тяло, а е в района, където е станало заразяването“, допълва Ива Христова.

При съмнение за маймунска шарка е добре болният да се изолира и веднага да потърси лекарска помощ, уточни тя.

Какво знаем за случая в София?

Заразеният с маймунска шарка не е пътувал в чужбина, което означава, че е имал контакт с вируса на родна почва. „Очевидно има отделни огнища. Може би протичат и леко, но достатъчно, за да заразяват“, каза Ива Христова.

По думите и може да се очаква, че вероятно ще има и други случи на маймунска шарка, защото „инфекцията тлее“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре