Сега четете
Важното е България да излезе от безвремието

Важното е България да излезе от безвремието

Важното е България да излезе от безвремието, заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди началото на конференцията „Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?“, която се провежда днес в София.

Йотова коментира вътрешнополитическата ситуация в страната и призова да се изчака края на преговорния процес за съставяне на правителство, за да се види какви ще бъдат заключенията на преговарящата група. „Борисов обеща и лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват и повече политически партии“, посочи вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е важен отговорът на въпроса за позициите на страната ни на последните два големи форума – конференцията за мир в Швейцария, както и вчерашната неформална среща на лидерите на ЕС. Йотова изрази притеснение, че информацията, която получава като вицепрезидент, е повече от оскъдна с общи формулировки. „Очевидно служебният кабинет не може, не иска или не счита за нормално да приеме по-сериозна и по-издържана българска позиция. На това трябва да се сложи край“, заяви българският вицепрезидент.

Тя каза, че преди Срещата на Върха на НАТО има и редовна среща в Брюксел, на която трябва да се вземат много важни решения, които се отнасят конкретно до това как ще се развива България през следващите години. Това са приоритети, които следващата Европейска комисия и институции ще сложат на дневен ред, отбеляза Йотова и допълни, че досега не е чула изпълнителната власт или законодателната да каже кои са петте приоритета, които България ще защитава“. Не съм чула и категорична позиция кого ще предложим за еврокомисар, какво ще поиска България и как ще се отнасяме към кандидатурата за председател на ЕК“, заяви Илияна Йотова. Тя е на мнение, че това са въпроси, които изцяло отсъстват от политическия дневен ред в България и се държим като страна, която е в периферията и няма никакво значение какво казва. С това трябва да се приключи час по-скоро, подчерта Илияна Йотова.

В отговор на въпрос относно процедурата от страна на президента Йотова каза, че не е разговаряла все още с държавния глава, тъй като той беше на държавно посещение в Черна гора. Убедена съм, че така, както до този момент всяка буква на Конституцията беше спазвана от нашата институция, така ще бъде и през следващите дни, заяви вицепрезидентът.

Вижте и

Днес се очаква да се състоят разговори на ГЕРБ-СДС с „БСП за България“, „Има такъв народ“ и партия „Величие“, съобщиха вчера от пресцентъра на ГЕРБ.

Вчера от ГЕРБ-СДС изпратиха покани за срещи до партиите и коалициите в 50-ото Народно събрание. По време на разговорите първата политическа сила в парламента предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре