Сега четете
A to jazZ очаква над 30 артисти от четири континента

A to jazZ очаква над 30 артисти от четири континента

A to jazZ очаква над 30 артисти от четири континента, съобщават от екипа на фестивала. Ще звучи авторска музика от САЩ, Франция, Полша, Испания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Австрия, Конго, Бенин, Великобритания, Мароко, Турция, Гърция, Китай и други точки на света.

 

Акценти от българска страна са дебютиращите Postcard, „Новините в джаза“ с Михаил Йосифов, фюжън проектът Frantik Zen с изпълнители от България и Испания.

 

Фестивалният парк посреща посетителите и с редица целодневни активности – традиционната артзона с най-много артисти и изложители от всички издания досега, инсталации, вдъхновени от градската среда и култура, както и детските образователни музикални срещи, спортни активности в джаз ритми и легендарните джем сешъни в „Топлоцентрала”.

 

Първият ден на фестивала е посветен изцяло на шоукейс талантите, избрани да представят своите музикални проекти тази година сред повече от 200 артисти от 29 държави. Фестивалът открива дванадесет таланти за публика и международни делегати. Сред тях са полската група Chrust, съчетаваща модерни етномотиви, дамското трио Sinafi от Истанбул, саксофонистът с фолклорно звучене Александър Михайлов, португалският китарист Манел Ферейра, дъб, груув и джаз музикантите от Kosmo Sound и афростилът с блус и фънк нотки на Сърдж Анану.

 

На 5 юли, петък, Postcard представя дебютния си албум Stories с авторска музика на всеки един от музикантите. Александър Славчев ще се качи на сцената с дебютния си соул албум. Откритието на полската джаз сцена Кинга Глик ще изсвири своя пети албум, продуциран от основателя на Snarky Puppy – Майкъл Лийг.

Вижте и

 

В събота музикалната селекция ще преведе зрителите през няколко жанра в модерен синтез и съвременно звучене с Георги Илиев и неговия алтернативно-експериментален проект Mista Future, PeYotoff на соло китаристът Петър Йотов и Austrian Syndicate. Фестивалът ще завърши с етноансамбъла YIK-CCN от монголските степи от Пекин, музикалната формация на виртуозния тромпетист, аранжор и композитор Михаил Йосифов – „Новините в джаза“, и философския поглед върху музиката на каталунския саксофонист Арнау Гарофе Фарас с проекта му Frantik Zen, който от години живее и твори в България.

 

Всяка вечер музикалната градация завършва с изпълнение от хедлайнерите на тазгодишното издание – трибют проектът McCoy Tyner Legends, посветен на пианиста Маккой Тайнър (петък – 5 юли), представен от Антонио Фарао, Чико Фрийман, Стив Туре, Авери Шарп и Рони Бъридж. Сирил Еме, израснала под звуците на фестивала на Джанго Райнхард, ще представи най-новия си албум „На ръба” (6 юли). Последната фестивална вечер ще закрие изпепеляващото дуо Knower, оглавяващо ново музикално движение в Ел Ей, начело с номинирания за „Грами“ барабанист-продуцент Луис Коул и певицата Женевиев Артади, но в цял състав от 6 души на сцената (7 юли).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре