Сега четете
Чупрене посреща около 1500 самодейци в традиционния турлашки фолклорен събор

Чупрене посреща около 1500 самодейци в традиционния турлашки фолклорен събор

Около 1500 самодейци от 80 състава ще участват в традиционния турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“. Осемнадесетото издание ще се проведе от 14 до 16 юни на площада в село Чупрене, каза Венеция Рангеловска от местното читалище.

 

Във фолклорната програма, която няма конкурсен характер, ще участват три състава от Сърбия и един от Румъния. В съпътстващата изложба базар над 80 производители, занаятчии и търговци ще покажат своите стоки и произведения, допълни Рангеловска.

 

По време на събора е организирана кулинарна изложба на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, като посетителите могат да видят и начина на приготвянето им. Ще бъдат представени характерните ястия бел муж, оцът или косачко кисело, претъркан компир, дзипка, орешняк (баница с орехи) и др,. Всеки посетител може да ги дегустира, уточни тя. Подготвена е и демонстрация на стари и позабравени обичаи и занаяти.

 

Вижте и

Самодейци от с. Шишенци ще дефилират с народни носии на над 100 години. Деца до 10-годишна възраст ще участват в конкурс за най-автентично турлашко облекло, обясни още Рангеловска.

 

За доброто настроение на гостите на събора ще се погрижат изпълнителите Татяна, оркестър „Канарите“, Ана Мария и Злати Петров, Емир Джулович.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре