Сега четете
Новите цени на тока за бита и на топлинната енергия от 1 юли

Новите цени на тока за бита и на топлинната енергия от 1 юли

Цените на електроенергията за бита и на топлинната енергия от 1 юли са тема на две обществени обсъждания днес в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В 10:00 часа ще започне общественото обсъждане, на което ще бъде дискутирано средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода, а от 11:00 часа – средното поскъпване с 1,39 процента на тока за бита.

 

По време на откритото заседание по темата, което се проведе на 11 юни, ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски каза, че ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на природния газ продължи и ако настъпят съществени изменения в ценообразуващите елементи, ще се наложи КЕВР да преразгледа предложението си за средно поскъпване на тока за бита с 1,39 процента от 1 юли. „Ако тази тенденция продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме предложената стойност на прогнозната пазарна цена, съответно и това ще доведе до промяна на стойностите на ценообразуващите елементи в решението и промяна в предложените цени“, заяви Пламен Младеновски.

 

Предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на „Електрохолд“ продажната цена да се повиши средно с 2,74 на сто, а за „ЕВН“ – с 1,46 процента. За „Енерго-Про“ предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95 процента.

 

Предвижда се поевтиняване средно с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли. Най-сериозно намаление на цените се очаква в Бургас – с 14,09 процента. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив – със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинее парното и топлата вода във Велико Търново – с 2,44 процента.

 

Вижте и

БТА припомня, че по време на откритото заседание на 11 юни повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи.

 

Ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски коментира, че всяка година се говори за технологичните разходи, но промяна няма и не се инвестира достатъчно в развитие на мрежата. Той посочи, че между 1 и 3 години се чака за присъединяване на клиенти към мрежата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре