Сега четете
Кой се оказа най-важният въпрос след изборите? Защо слушането на платени коментатори и социолози е пълна загуба на време

Кой се оказа най-важният въпрос след изборите? Защо слушането на платени коментатори и социолози е пълна загуба на време

Наративът, който се излива отвсякъде след изборите е очеваден пример за това, че абсолютно всички медии в България продължават да работят за нечии, различни от нашите, интереси (без значение дали е в резултат на заплащане, изнудване, гонене на рейтинг или липса на критично мислене). Навсякъде се задава „най-важният въпрос за бъдещето на България“ (това е ирония, ако на някой не му е ясно): Защо партия „Величие“ е успяла да влезе в парламента? Мен лично слабо ме интересува това, тъй като тази партия най-вероятно нищо съществено няма да успее да направи, поради малкия си брой депутати. По-интересното тук е защо никой не задава следния въпрос: Как всички останали крадци и лъжци от няколко основни партии продължават да си запазват мястото в парламента?

Всъщност отговорът и на двата въпроса е един и същ: поради малкия брой гласували българи. Ако всички, имащи право на глас, си бяха направили труда да гласуват, не само „Величие“ нямаше да влязат от първия си опит (вероятно щеше да им се наложи да положат малко повече усилия до следващите избори), но имаше и реална теоретическа възможност три от провалилите се партии (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС) да останат извън парламента (разбира се, тук разглеждаме варианта без или с ограничено купуване на гласове).

Има нещо друго интересно, което се наблюдава при така наречените „интервюта“ с лидерите на партия „Величие“. Всъщност почти никъде медиите не проведоха с тях нормални интервюта, в които да им задават съществени и провокативни въпроси. Навсякъде наблюдавахме вербална агресия от самото начало и повечето въпроси бяха видоизменени твърдения, с които се опитваха да ги засегнат персонално по всякакви начини.

Изглежда, все още медиите продължават упорито да смятат, че българите сме идиоти и може да ни манипулират както си искат. Само че наглостта на някои журналисти идва малко в повече. Не може да започваш представянето на една нова партия съвсем преднамерено със заявлението: „Това са „Величие“- някои наричат тази партия политическа пирамида.“ Първо, не съм видял нито един път някъде да са представили ГЕРБ, ДПС или ПП-ДБ като партиите, които са „определени от повечето българи като пълни с крадци, лъжци и престъпници“. Тоест партиите, които десетилетия доказваха, че не ги е грижа за българския народ, корумпираха най-важните институции, унищожиха българското земеделие и суровинна икономика, присвоиха си европейските субсидии, са представяни единствено с названието си. Обаче една нова партия, която все още не е направила нищо лошо е атакувана веднага, все едно, че е най-големият престъпник във Вселената. Да не говорим, че твърдението, че една партия е „политическа пирамида“ е толкова колосална тъпотия и нонсенс, че дори не може да бъде обида, защото не означава абсолютно нищо. От определена структурна гледна точка всяка партия може да бъде определена като политическа пирамида с лидер на върха, затова на всеки трябва да е ясно, че само една партия няма как да е политическа пирамида. Атаката тук е за нещо различно. Логиката е, че по този начин журналистите атакуват по заобиколен начин не партията, а нейните лидери и по-точно бизнеса на единия от тях.

Вижте и

Чудно е как всички партии, които преди това бяха врагове и се атакуваха една друга, сега се обединиха, за да нападат заедно една партия, която не е работила с нито една тяхна структура в парламента досега. Честно казано на мен почна да ми писва да ме занимават постоянно с въпроса „Защо „Величие“ били влезли в парламента“. По-добре останалите партии да се запитат какво те правят в парламента все още и дали, ако продължават по същия начин, след следващите избори ще са все още там.

Ако всички българи, имащи право да гласуват, отделят по няколко минути (вместо да се оплакват с часове) и го направят, при следващите избори поне две парти, които в момента са с над 10% гласове, може изобщо да не съберат и 3%. Но това няма как да бъде направено от хора, които не вярват, че нещо може да се промени, и то при положение, че промени постоянно стават, и то пред очите ни. Очевидно лошите имат по-голяма вяра в промените, за разлика от добрите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре