Сега четете
Илия Луков:Подготвям голям концерт ,който е юбилеен 30 -години на сцена на не го ще участват,народни изпълнители, както и танцови формации

Илия Луков:Подготвям голям концерт ,който е юбилеен 30 -години на сцена на не го ще участват,народни изпълнители, както и танцови формации

Илия ЛУКОВ е сред най-известните певци в България, изпълняващ автентични македонски и български народни песни.

Българските почитатели на фолкорната музика го познават още с големите хитове ,като „Мъжка молитва”, Рожба да отгледаш”, Сиромах си останах”, “Обич да раздам”, Мамо, снощи те сънувах”, и много др.

Печелил е награди на престижният фестивал „Пирин Фолк“  на публиката и на журито с песента “Мъжка молитва” Завършил е филмова и телевизионна режисура.Композиторският талант на Луков ражда големите му хитове, сред които “Магдалена”, “Хоро на влюбените”, “Конче аджамия”. 

Теб ти предстои голям концерт 30 години на сцена, който ще е на 29.10.2024 г. да разкажеш какво да очакват хората?

Да подготвям концертната програма за юбилейния ми концерт на 29.10 в зала 1 на НДК. Освен мои песни в концерта ще вземат участие

много мои колеги, народни изпълнители, както и танцови формации със самостоятелни изпълнения.

Цялата програма е подбрана да представипесни и танци от различни фолклорните области на България и да представим на публиката в многообразието и богатството на родния фолклор.Вярвам, че връзката с корените ни е онази сила, която ни държи здраво стъпили на земята и ни дава увереността да бъдем себе си.

Ти направи свое предаване „Да се срещнем с песен“. Какви гости каниш там?

Идеята за това предаване зрее отдавна. Вече една година каня различни изпълнители, фолклористи, хора свързани с българското народно творчество.

Много млади таланти има по нашата земя, търся ги, каня ги, давам им кураж и увереност да продължават, да не се отказват от народното пеене и фолклорната музика.

Творческият път на всеки един гост в предаването е интересен и ми се иска да стига до широката публика.

Екипът ни се опитва да направи едно предаване, в което да съхраняваме фолклора ни, да си казваме истини, с които се сблъскваме, да се радваме на красотата на българската народна песен и да популяризираме българската народна музика.

От много години ти си изпълнител още от сценатана на „Пирин Фолк“. Поддържаш ли връзка с някои от твоите колеги от фестивала?

Уважавам всички мои колеги. С много от тях поддръжаме непрекъснато връзка с уважение и почит. Музиката има обединяваща сила.

Какво ще пожелаеш и ще дадеш съвет на младите изпълнители на фолклорна музика?

Радвам се, че има млади изпълнители на народни  песени и са много талантливи. Пожелавам им да черпят сила от корените български, да търсят стари текстове и да ги съживяват, да милеят за българското.

Какви песни записваш в момента по-нови да кажеш нещо за тях?

Новите неща, които правя в момента са в етап на съграждане. Ще ги обява публично, когато са готови, в завършен вид.

Вижте и

Не бих искал предварително да говоря за тях.

Какво правиш през свободното си време?

Почти нямам свободно време, но ако си открадна такова се радвам на дечицата си, чета книги, посвещавам времето на семейството си.

Много музикални формати има сега тоест реалита какво ти е мнението за тях и случвало ли се е да работиш с млади таланти?

Всеки фопмат, който е в ефира, за да го има, значи е потребен. На тях много млади таланти изгряват. Що се отнася дали работя с млади таланти, да, категорично. Обичам да работя с младите, те носят нова енергия и им се радвам за всяко постижение.

Какво ще пожелаеш и ще дадеш съвет на младите изпълнители на фолклорна музика?

И по-горе го казах и сега ще го повторя, да продължават да се занимават с народно пеене, дори и да имат предизвикателството да опитат и друг стил.

Да черпят сила от корена си и да пазят българското фолклорно богатство, да милеят за него.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре