Сега четете
Как можем да се възползваме или противопоставим на наемането с изкуствен интелект на база на знанията, които имаме за процеса

Как можем да се възползваме или противопоставим на наемането с изкуствен интелект на база на знанията, които имаме за процеса

За да може наемането на служители с изкуствен интелект да работи в наша полза, то трябва да бъде:

– с изкуствен интелект, обучен въз основа на качествени данни, което означава, че наборът от данни трябва да бъде голям и много разнообразен;

– напълно прозрачно, с обясними резултати, отворено за контрол, отчетност и когато е погрешно да има възможност за коригиране от всички страни;

– подчинено на разпоредби и предпазни механизми, които защитават правата и свободите на хората, на които е предназначено да служи.

Какво може да направите, за да не ви игнорират онлайн и да достигат до вас подходящи оферти за работа:

– Поддържайте актуална версия на онлайн автобиографията си и портфолиото с вашата дейност в LinkedIn, професионални сайтове, платформи за набиране на персонал като Indeed и на собствения си уебсайт, ако имате такъв.

– Уверете се, че използвате най-новите ключови думи, употребявани в профилите в LinkedIn на лидерите във вашата професия, и че думите, използвани за описание на вашите умения и квалификации, съвпадат с тези на всички работни места, от които се интересувате.

– Ако имате предвид конкретно заглавие на работа, започнете да търсите това заглавие в LinkedIn, Google, Facebook и Twitter, така че алгоритмите за оптимизация на търсачките да започнат да свързват заглавието с вашето име. Запазете заглавието на работата в сигналите си за търсене в тези сайтове.

– Присъединете се към професионални групи, свързани с работните места, които бихте искали.

– Използвайте хаштаг за работата, която искате, а не за тази, която имате. Трябва да направите същото във всички свои сайтове в социалните мрежи, така че да сте маркирани с титлата, която искате да бъдете един ден.

– Кандидатствайте за работата, която искате, дори и да подозирате, че може да не отговаряте на всички „изисквания“. Адаптирайте автобиографията си така, че да съответства на ключовите думи и изискванията в описанието на длъжността.

– Проверявайте за работни места на уебсайтовете на компаниите, в които бихте искали да работите. Не е необходимо да чакате алгоритъм да ви намери- можете да заобиколите цялата автоматизирана система, като отидете директно при източника, за да научите за свободните работни места.

Какво трябва да направите, за да не ви дисквалифицират още при предварителното шпиониране с изкуствен интелект за събиране на данни:

– Актуализирайте настройките за поверителност във всички социални мрежи и други платформи. Изключете тези, които имат достъп да виждат публикациите ви, докато търсите работа. Това е единственият начин да гарантирате в известна степен, че нищо няма да бъде изтълкувано или разбрано погрешно от изкуствения интелект.

– Проверявайте публикациите си, особено изображенията, за потенциално чувствително съдържание. При съмнение го изтрийте.

– Редовно извършвайте търсения в интернет за вашето име и в областта на вашата компетентност, за да сте сигурни, че публичността е добра и че вашето онлайн присъствие може да бъде намерено. Премахвайте етикети на съдържание, което ви свързва с нещо негативно.

– Внимавайте какво харесвате, потвърждават и споделяте.

Вижте и

– Внимавайте с кого се сприятелявате във Facebook или с кого се „свързвате“ в LinkedIn. Не забравяйте, че изкуственият интелект ще определи вината чрез асоциации. Можете да използвате методите „всичко“ или „нищо“, за да отхвърлите алгоритмите. Ако имате прекалено много връзки на доста различни типове хора, тогава алгоритъмът не може да ви определи като конкретен „тип“ въз основа на връзките ви. Ако изберете да действате по пътя на „нищо“, тогава трябва много разумно да избирате кого да включите в мрежата си, защото колкото по-малко са хората, толкова по-голямо значение ще им бъде приписано.

– Помислете дали имате нужда да използвате определени социални медии, като или изтриете акаунта, или останете неактивни.

Ако е възможно, избягвайте изобщо интервютата с изкуствен интелект, като използвате собствената си мрежа или мрежата на добри приятели и роднини, които могат да ви помогнат да се свържете директно с мениджър по наемане на работа. За съжаление в момента, ако компанията, в която искате да работите, използва доставчик на услуги за наемане на персонал с изкуствен интелект, ще трябва да се съгласите да бъдете интервюирани от изкуствения интелект. За да се промени това, ще са необходими политически действия. Вие може да направите единствено следното:

– Изисквайте да виждате оценките и етикетите, които са приписани на вашия профил. Поискайте от работодателя да обясни защо алгоритъмът ви е дал оценките, които е посочил.

– Поискайте от работодателя прозрачност относно това какво ще се прави с вашите данни и особено с вашите „оценки“ и „етикети“. Попитайте дали те могат да бъдат използвани повторно от фирмата за наемане чрез изкуствен интелект за други работодатели в същата индустрия. Ако това е така, то може да повлияе значително на възможностите ви за намиране на работа в цялата индустрия.

– Ако сте получили отказ от интервюиращата фирма с изкуствен интелект, попитайте мениджъра по наемане какво бихте могли да направите по-добре на следващото интервю.

Като цяло нищо не е наред с процедурата по наемане на служители с изкуствен интелект и е задължително да бъдат направени много промени, ако искаме методиката наистина да е ефективна, а не само да се самозалъгваме, че върши някаква работа.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре