Сега четете
Може ли изкуственият интелект да предвижда успешните служители и съществуват ли подходящи за нас работни позиции, които никога няма да видим?

Може ли изкуственият интелект да предвижда успешните служители и съществуват ли подходящи за нас работни позиции, които никога няма да видим?

Предвиждането на това, което ще направи един кандидат успешен в работата е трудно и деликатно, а използването на показатели за успех, които са само количествено изразени, като примери за това какво трябва да търси изкуственият интелект в бъдещия кандидат за работа само затвърждава предубежденията, потенциала за дискриминация и засега е напълно научно необосновано. Индустриалните психолози твърдят, че личностните характеристики са по-голям фактор за успех в работата, отколкото уменията, образованието или предишният опит. Въпреки това изкуственият интелект е обучаван да обръща по-голямо внимание на завършения университет, както и на вида и нивото на придобитата образователна степен.

Засега изкуственият интелект не може да предвижда успешните служители, но може да „прецаква“ тези кандидати, които определя (доста произволно) като неуспешни в бъдещето.

Съществува и другият проблем, че не може да кандидатствате за работа, която не виждате. След като изкуственият интелект бъде обучен да търси определени профили на служители, той ще пуска обяви за работа само в онлайн пространствата, където се срещат тясно определени общности, в които има подобен тип личности и ще пропуска всеки кандидат за работа, който не отговаря на профила. Всеки, който не отговаря на този профил, няма да види обявата, защото не посещава често онлайн пространствата, които алгоритъмът е избрал да таргетира с реклами. Един стандартен пример е проучване, което показва, че жените по-рядко получават реклами за високоплатени работни места в Google.

 

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре