Сега четете
Голям скандал се вихри между „Възраждане“ и издателя и депутат от ПП-ДБ Манол Пейков за финансови злоупотреби с къщата на Димитър Талев в Прилеп

Голям скандал се вихри между „Възраждане“ и издателя и депутат от ПП-ДБ Манол Пейков за финансови злоупотреби с къщата на Димитър Талев в Прилеп

Възраждане“ подаде сигнал до Районната прокуратура в Пловдив срещу издателя и депутат от ПП-ДБ Манол Пейков за финансови злоупотреби. Поводът е родната къща на Димитър Талев в македонския град Прилеп, за закупуването на която Пейков събра дарения преди повече от година, съобщиха от партията на Костадин Костадинов.

През 2023 г. депутатът от ПП-ДБ стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев. В социалната мрежа Фейсбук той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и имаше над 4000 споделяния. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпиха средства от дарения в размер на над 200 000 лв.

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „Македония“ с коментар: „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте.“.

Според партията на Костадин Костадинов, депутатът от ПП-ДБ е обвиняван от роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.

От „Възраждане“ настояват да бъде извършена проверка, дали има състав на престъплението „измама“ и как е разходвана сумата за над 200 000 лв.

Междувременно в профила си във Фейсбук Манол Пейков обяви, че сделката за закупуване на сградата в град Прилеп е трябвало да се случи за един ден, но се е проточила във времето заради различни пречки.

Вижте и

Най-напред адвокатът, с когото работих четири месеца, се отказа тихомълком да си сътрудничи с мен (като първо ми намекна, че го притискат, а после просто спря да ми вдига телефона); сетне като ми създаваха месеци наред пречки пред откриването на сметка в македонска банка (всъщност – което е още по-удивително! – в македонски клон на българска банка). И най-накрая, докато (най-сетне!) съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота – чрез вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата“, написа Пейков.

Той обаче е категоричен, че събраните дарения са налични в сметката му и от тях не е разходвана нито стотинка.

„Поддържам ежедневна връзка със стопанката (която за жалост е на легло и живее в другия край на града), а също така с нейния и с моите двама адвокати (един в Македония и още един в България)“, добави депутатът от ПП-ДБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре