Сега четете
На 27 и 28 май ще се състои националното външно оценяване в четвърти клас

На 27 и 28 май ще се състои националното външно оценяване в четвърти клас

На 27 и 28 май ще се състои национално външно оценяване в края на четвърти клас по български език и литература, и по математика, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

 

В 1738 училища ще има изпит, като се очаква да се явят около 55 000 ученици. Ангажирани са 13 645 квестори.

 

Четвъртокласниците трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, или с 30 минути повече. Изпитният вариант е еднакъв за всички ученици.

 

Решаването на теста предполага отбелязването на избран верен отговор или записването на свободен отговор в отделна бланка.

 

Тестът по български език съдържа 21 задачи, разпределени в три части. В първата част има диктовка и десет задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи, и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до десет задачи към него – четири задачи с избираем отговор, и шест – със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с творчески характер. Изисква се учениците да създадат кратък текст от три до шест изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини).

 

Тестът за националното външно оценяване по математика в края на четвърти клас съдържа 25 тестови задачи.

 

Оценките от националното външно оценяване в края на четвърти клас се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основното образование.

Вижте и

 

Изпитите за националното външно оценяване в четвърти клас започват в 10:00 часа. Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9:45 часа.

 

Всеки ученик трябва да носи химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни инструменти. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

 

Нека учениците бъдат спокойни, да четат внимателно условието на всяка задача и да отбелязват верния върху индивидуалната бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната буква вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор пише на предвиденото за това място, поясняват от образователното министерство.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре