Сега четете
Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат в Сливенска епархия

Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат в Сливенска епархия

Митрополит Арсений ще бъде тържествено посрещнат днес в Сливенска епархия, съобщиха от канцеларията на Митрополията.

 

Духовници ще посрещнат новия Сливенски митрополит в храма „Света Троица“ в сливенското село Крушаре в 16:00 часа. Кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия сливенски архиерей от 17:00 часа пред паметника на Хаджи Димитър заедно с представители на институции в града. След церемонията на площада в катедралния храм „Св. Димитър“ ще се състои въдворяване на новия владика и вечерна служба. На гроба на митрополит Йоаникий ще се извърши заупокойна молитва, след което Негово високопреосвещенство Арсений ще бъде посрещнат в Митрополията.

 

Знеполският епископ Арсений беше избран със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП). За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

 

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

 

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

Вижте и

 

На 19 март на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори – на 19 май епархийски избор на нов митрополит на Сливен и на 26 май – каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. Епархийският избор на 19 май определи двамата кандидати Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим.

 

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари т.г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре