Сега четете
Димитър Главчев:Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност

Димитър Главчев:Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност

Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност. Това заяви служебният министър Димитър Главчев в речта си по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

„Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за вдъхновение и мотивация на поколения българи, също така бе мощен стимул за важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната.  Историческо постижение е запазване на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, затова военният алианс трябва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия към уязвимите партньори.  Във военния алианс присъстват обединени свободни и демократични държави, които колективно защитават сигурността си. НАТО остава неизменен гарант за нашата сигурност и просперитет. В лицето на руската агресия срещу Украйна, трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев. Необходимо е и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа и споделените ни демократични ценности. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Чрез седем решения на НС предоставихме широк набор от помощ на Украйна – политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване“, коментира Главчев.

„НАТО доказва все повече значимостта си и способността да се изправя пред новите предизвикателства пред сигурността. На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат приети решения, които ще затвърдят способността на алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки потенциален агресор. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който да е финансово обезпечен. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещо членство на страната в НАТО. Тази сесия е особено важна и защото и колеги от Швеция вземат участие като пълноправни членове. Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е постоянното укрепване на противопоставянето на всички заплахи – както на дезинформацията, така и хибридните такива“, заяви Главчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре