Сега четете
Oтбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Oтбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги.

С това се полагат основите на старобългарския литературен език.Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата „Св. Климент“. Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.В София празничният ден започва с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

В 11 ч. е тържествената церемония пред Националната библиотека.

През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен. Следобед се открива и Пролетният панаир на книгата.

Вижте и

В 18:30 ч. президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на празничен прием в Националния исторически музей.

Вечерта в Театър „Българска армия“ ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“. Награда за цялостен принос в театралното изкуство ще получи актьорът Руси Чанев.С шествия и тържества празникът ще бъде отбелязан в цялата страна. Празнични прояви ще има в Пловдив, Бургас, Сливен, Велико Търново и в други градове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре