Сега четете
Признават съществуването на независима палестинска държава

Признават съществуването на независима палестинска държава

Три европейски страни ще признаят Палестина за държава. Правителството на Норвегия обяви, че ще направи това още днес. Норвежкият премиер и министърът на външните работи ще дадат днес пресконференция, като обявената тема е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на ЕС, отдавна заяви, че ще признае Палестина като държава само ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците – в съзвучие с това, което САЩ казаха по този въпрос.

Норвегия е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.

По-късно и испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната му също ще признае на 28 май съществуването на независима палестинска държава, предаде Ройтерс.

Ирландия също ще признае Палестина, каза днес премиерът Саймън Харис, цитиран от Ройтерс.

Той изрази очакване и други държави да се присъединят към страната му.

Вижте и

Междувременно Израел извика за консултации посланиците си в Норвегия и Ирландия, съобщи израелският външен министър Израел Кац, цитиран от ДПА.

„Наредих незабавно отзоваване за консултации на израелските посланици от Ирландия и Норвегия в светлината на решенията на тези страни да признаят палестинска държава“, каза Кац.

„Изпращам ясно и недвусмислено послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да остане безмълвен пред това подкопаване на неговия суверенитет и застрашаване на сигурността му“, написа той в социалната мрежа X.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре