Сега четете
Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница

Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница

Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония.

Прегледите ще бъдат на 22-ри и 23-ти май, от 14:00 до 18:30 часа. Те включват измерване на кръвното налягане, като при необходимост ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Желаещите да бъдат прегледани трябва задължително да имат предварително уговорен час за консултации, на тел.: 02/ 94 32 618, посочиха от ИСУЛ.

Консултациите са насочени към пациенти с новорегистрирана, резистентна и неконтролирана хипертония. Консултирани могат да бъдат и хора с рискови фактори за развитие на хипертония – тютюнопушене, обездвижване, наднормено тегло и хипергликемия (висока кръвна захар или глюкоза), уточниха от болницата.

Екипите, които ще извършват безплатните прегледи, ще бъдат под ръководството на двама от опитните специалисти от Клиниката по кардиология на ИСУЛ. Д-р Нели Георгиева ще ръководи екипа на 22 май 2024, а Кирил Джоманов този на 23 май 2024.

По данни на Националната лига по хипертония:

– артериалната хипертония засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години);

– всеки трети хипертоник на възраст 35-44 години не подозира за заболяването си;

– cколо половината от тези, които знаят, че имат артериална хипертония, не се лекуват.

Артериална хипертония – какво представлява заболяването

Артериалната хипертония представлява състояние, при което стойностите на кръвното налягане надвишават 140/90 mmHg (милиметър живачен стълб), информират от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Тези стойности се установяват трайно и са резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове.

Състоянието се среща предимно при възрастните, но е възможно да започне още от ранна детска възраст, подчертаха от здравната инспекция. Хипертонията е важна причина за сърдечен инфаркт и кръвоизливи в мозъка като чести усложнения, които могат да причинят смърт. Също може да предизвика бъбречна недостатъчност, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертрофия на лява камера, както и сърдечна недостатъчност.

По информация на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от СРЗИ, в световен мащаб артериалната хипертония засяга около 1,1 милиарда души. В повечето страни честотата на заболяването е между 15-25% при хора над 18-годишна възраст, като България е една от държавите с най-висок и нарастващ процент. Високата сърдечно-съдова смъртност у нас се свързва най-често с артериалната хипертония, която засяга около 40% от лица на възраст между 25 и 64 години, и за лицата над 45 години – 50%.

Вижте и

Основни симптоми

Често срещани симптоми при високи стойности на артериална хипертония са главоболие, замайване, задъхване и силно сърцебиене. Замъгленото зрение, кръвотечението от носа и повръщането също могат да бъдат признак за повишено кръвно налягане.

Фактори за появата на артериална хипертония са недостатъчната физическа активност, нездравословното и небалансирано хранене, както тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, посочиха от СРЗИ.

При откриване на тези признаци или съмнения, от здравната инспекция съветват да се потърси задължително лекарска помощ.

Профилактика

При лица с артериална хипертония се препоръчва да бъдат физически активни, като спортуват между 30-60 минути дневно. Необходимо е спазване на хранителен режим с консумация на плодове и зеленчуци и ограничаване от прием на животински мазнини, сол и алкохол. Сред препоръките са провеждането на редовни профилактични прегледи и прием на антихипертензивни медикаменти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре