Сега четете
Защитена местност „Ятата“, Белослав (май 2024г.)

Защитена местност „Ятата“, Белослав (май 2024г.)

За да се стигне до тази защитена местност, от Централната жп-гара на Варна може да хванете автобус №37, който ще ви закара до село Константиново. Оттам за около час и двайсет минути се стига пеша, като вървите по главното шосе (по-добре се придвижвайте от лявата страна срещу движението, за да не ви изненада някой невнимателен шофьор). Също така може да вземете автобус за Белослав и да помолите да ви оставят на най-близката спирка до „Ятата“. Най-удобният и бърз вариант за придвижване е ако имате кола, но тогава има опасност да подминете пътеката за защитената местност (на това място картите на гугъл не са точни и указват място, което е напълно непроходимо). Първата табела за „Ятата“ трудно се вижда от пътя, защото е скрита леко навътре в шубраците и част от буквите вече са изтрити (сн. 1).

сн.1

Отклонението се намира точно след завода на „Хелленика“ (сн. 2), където има и достатъчно място за паркиране. Само че нагли хора има винаги и по времето, когато аз бях там, точно такива бяха влезли с колата навътре в защитената местност, защото ги мързеше да извървят огромното разстояние от 300-400 метра пеша.

сн.2

Вижте и

Другата табела за „Ятата“ (намираща се от противоположната страна и указваща  пътеката) ще я откриете още по-трудно, въпреки че е нова и по-голяма (на нея има схематична карта, указания и текстова информация на български език- виж сн.3).

За да стигнете до нея обаче, трябва да се отклоните надясно от главния път и да спрете малко преди бензиностанцията, която се намира до един хълм. Изглежда, че тази защитена местност се защитава сама, защото докато се разхождах засякох хора с каруца, овчар със стадо овце и куче, които едва ли имат право да са в непосредствена близост до водата и птиците, съобразно статута на това място. Ако се чудите дали да отидете там, много зависи каква е целта ви и кой месец на годината е. Може да направите хубави снимки, като гледките от високо са много по-впечатляващи от разходката в основната част на „Ятата“, където в началото на май има предимно ниска растителност, малко дървета, не много чиста вода и  дузина лебеди. От едната страна има дори малко комини, за разкош. Проверете през кой месец от годината може да срещнете най-много водоплаващи птици и отидете тогава. Иначе не си заслужава особено.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре