Сега четете
71 години от възстановяването на Българската патриаршия

71 години от възстановяването на Българската патриаршия

Днес се изпълват седемдесет и една години от възстановяването на Българската патриаршия, което е станало през 1953 г. с избирането на Пловдивския митрополит Кирил за български патриарх. По този повод в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена архиерейска света литургия и молебен, съобщиха от Българската патриаршия.

 

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, с архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, със столични свещеници и с протодякон Иван Петков.

 

След светата литургия бе отслужен и молебен за годишнината. Епископ Герасим прочете и слово, в което каза: „Днес ние молитвено си спомняме и от дълбочината в сърцата си отново благодарим на всички онези колоси на православния български дух – йерарси и свещеници, монаси и просветители, които през дългите и мрачни столетия, последвали закриването първом на славната Търновска патриаршия, а сетне и на Охридската българска архиепископия, извървяха целия дълъг и трънлив път до събитието, което честваме днес. Които с чиста вяра, достойна за похвала непримиримост и пословична последователност изковаваха и утвърждаваха духовното и културното израстване на православния ни народ, с упование в Бога и Неговата вечна правда. Тази година светата ни Православна църква отбелязва Деня на възстановяването на своя патриаршески статут осиротяла, с овакантен патриаршески престол. За всички нас земната ни раздяла с нашия обичен отец и патриарх Неофит беше тежка загуба – загуба, която ние продължаваме да преживяваме с много мъка и болка. Достоен приемник на достойни предци – почившите и приснопаметни наши екзарси: Антим, Йосиф и Стефан, и Светейшите ни патриарси – Кирил и Максим, Негово Светейшество българският патриарх Неофит утвърди и ни завеща най-важното, което беше възприел и научил от тях: да пазим единството на Църквата и да следваме Христовия закон и Завет на любовта, милостта и дълготърпението. Божието благоволение и велика милост да бъдат всякога над нашата обща майка и духовна кърмилница, светата и богохранима Българска патриаршия! Христовият мир и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!“.

Вижте и

 

Свиканият съгласно Устава Трети църковно-народен събор (8-10 май) от 1953 г. възстановява патриаршеския статут на Българската църква и на 10 май избира Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод и председател на събора, за патриарх български и митрополит Софийски. Интронизацията става непосредствено след избора в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в присъствието на представители на правителството и културната общественост, на чуждестранните делегации и на многочислен вярващ народ, припомнят от БПЦ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре