Сега четете
Навръх 9 Май „Денят на Европа“Путин заяви,че страната му не иска глобален сблъсък, но в същото време предупреди, че Русия няма да разреши да я заплашват

Навръх 9 Май „Денят на Европа“Путин заяви,че страната му не иска глобален сблъсък, но в същото време предупреди, че Русия няма да разреши да я заплашват

уският президент Владимир Путин заяви, че страната му не иска глобален сблъсък, но в същото време предупреди, че Русия няма да разреши да я заплашват.

Русия ще направи всичко, за да не допусне световен сблъсък, в същото време няма да позволи да бъде заплашвана. Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност“, заяви Путин на Червения площад, където държа слово по повод 79 години от победата над нацизма във Втората световна война и присъства на военния парад.

Путин обвини Запада, че се опитва да изопачава истината за Втората световна война, която руснаците наричат Великата отечествена. По думите му „тя пречи на онези, които са свикнали да градят своята истина според колониалната политика на лицемерие и лъжи“. И обвини, че „те събарят паметници на истинските борци срещу нацизма, издигат на пиедестал предателите и нацистките сподвижници, зачеркват паметта за подвига“.

Русия отхвърля претенциите на всяка една държава или съюз за тяхната изключителност, защото е наясно до какво може да доведат подобни прекомерни амбиции, заяви още той. Според Путин в момента наблюдаваме как на пиедестал се издигат предатели и сподвижници на Хитлер от онова време.

Реваншизмът, издевателството над историята, стремежът да бъдат оправдани последователите на нацистите – това е част от общата политика на западните елити за разпалване на все повече регионални конфликти, междуетническа и междурелигиозна вражда и ограничаване на суверенни, независими центрове на световното развитие. Ние отхвърляме претенциите на всяка държава или съюз за изключителност, знаем към какво водят подобни прекомерни амбиции“, каза още руският президент.

„На Запад искат да забравят уроците на Втората световна война, а ние помним, че съдбата на човечеството се решаваше в битките при Москва и Ленинград, Сталинград, Курск и Харков“, и продължи да изрежда ключовите битки при Минск, Смоленск и Киев и боевете от Мурманск до Кавказ и Крим.

Руският президент подчерта, че Русия е благодарна на съюзниците и никога не го забравя. „Русия никога не е принизявала значението на Втория фронт и помощта на съюзниците. Никога няма да забравим нашата обща борба“, визира той западните държави, които се включиха в по-късната фаза на Втората световна война.

Поименно обаче спомена единствено Китай, като заяви, че руснаците винаги ще помнят мъжеството на китайския народ в битката с Япония – тогавашен съюзник на Хитлер.

Вижте и

Путин призна още, че страната му преживява „сложен, рубежен период“, а „съдбата на родината зависи от всеки един от нас“. Той призова за минута мълчание, а след като секундите бяха отмерени от часовника на Кремъл, Путин заяви, че 9 май е много емоционален ден за всяко руско семейство, което чества своите герои, и обединява поколенията. Руският президент завърши речта си с призив за победа, но без да споменава за войната в Украйна.

Заедно с Путин на церемонията присъстваха лидерите на бивши съветски републики, като Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, а така също и президентите на Куба, Лаос и Гвинея-Бисау. Гостите на руския президент поднесоха цветя заедно с него на Паметника на Незнайния воин.

Руското издание „Известия“ пък отбелязва, че водещи западни медии са излъчвали на живо парада за Деня на победата от Червения площад, като изрежда Sky News, CNN, CNBC, The Independent, Hindustan Times и Associated Press.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре