Сега четете
БАБХ изтегля от пазара сокове с наличие на токсини Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане

БАБХ изтегля от пазара сокове с наличие на токсини Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“, съобщиха от агенцията.

Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada“ и сок „Ябълка, киви и целина“ в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка „frudada“, могат да върнат закупените от тях сокове в съответния търговски обект.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 микрограма на килограм в горепосочените продукти.

 

6 сгъваеми легла за всеки размер стая, които могат да бъдат приятна изненада!

Най-добрите сгъваеми легла | Търсене на реклами

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Вижте и

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ е предприела незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. Впоследствие агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре