Сега четете
Прокуратурата, ДАНС и МВР създават междуведомствено звено във връзка с изборите

Прокуратурата, ДАНС и МВР създават междуведомствено звено във връзка с изборите

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание. Това съобщиха от прокуратурата.

 

Със заповедта се регламентират действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите.

 

С документа се създава Национално междуведомствено звено, което се ръководи от Елена Каракашева, заместник главен прокурор. В звеното участват прокурори от Върховната прокуратура, и.ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) – МВР – главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

 

Целта на създаденото звено е да координира дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите.

 

Звеното ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни.

 

Вижте и

Подобно звено бе създадено и за местните избори.

 

През ноември стана ясно, че в прокуратурата са постъпили 3393 сигнала във връзка с проведените местни избори. Броят им е с 52% повече в сравнение с тези получени при предходните местни избори през 2019 г., когато сигналите са били 1774. Това съобщи тогавашният заместник-главен прокурор Мария Павлова. Тя отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231, а към 2019 г. са били 136. Павлова добави, че и към момента продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.

 

През април МВР отчете, че близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре