Сега четете
В Северна Македония днес избират президент и парламент

В Северна Македония днес избират президент и парламент

Гражданите на Северна Македония гласуват днес във втори кръг на президентските избори, както и за парламент на страната. Гласоподавателите имат право да изберат в кои избори да участват – президентските или парламентарните, или и в двата.

Във втория кръг на президeнтските избори в надпреварата участват издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и подкрепеният от СДСМ за втори президентски мандат Стево Пендаровски, като разликата между гласовете за двамата след първия кръг на 24 април е двойна в полза на Силяновска.

Още в изборната нощ на 24 април Пендаровски заяви, че няма изрично да търси подкрепата на отделни политически партии за балотажа, а тази на гражданите. Няколко дни преди гласуването коалициите на албанските политически партии, които бяха издигнали свои кандидати за първия тур, обявиха, че няма да призовават избирателите си кого да подкрепят и оставят това на тяхната преценка.

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40 процента, каквото е законовото условие, за да има избор на президент. За възможен бойкот на гласуването в предизборната кампания говореше председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от коалицията на албанските опозиционни партии, които обявяват за своя цел да изпратят в опозиция най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от правителствата и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят „тих бойкот” на изборите с цел да предизвикат политическа криза в страната. В подготовка на бойкот на изборите беше обвинена и партия Левица, откъдето отрекоха такова намерение, но практически нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не отправи конкретно послание за подкрепа на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

В единадесетите парламентарни избори в страната участват 17 политически партии и коалиции. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разделена на шест изборни района, във всеки от които се избират по 20 депутати. Кои ще са те се решава от подадените гласове, разпределени по метода Д’Онт.

Вижте и

Евентуалните коалиции след изборите, които биха съставили правителство, бяха една от водещите теми в предизборната кампания. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия според социологическите проучвания би получила най-голям брой гласове на вота, посочи като желан коалиционен партньор коалицията на албанските опозиционни партии „Заслужава си“, които от своя страна също заявиха увереност, че ще участват в бъдещото правителство в страната. Буяр Османи, който беше издигнат от коалицията около ДСИ за президент на първия тур, заяви обаче, че в следващия парламент на Северна Македония Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще има 20 депутати и ще бъде единственият, „който може да осигури т.нар. бадентерово мнозинство“ (включването на етническите общности при вземането на важни решения) в законодателния орган.

За провеждането на изборите са акредитирани 1999 наблюдатели и чуждестранни медии, които да следят и информират за изборния процес в страната, става ясно от информацията, публикувана на страницата на Държавната избирателна комисия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре