Сега четете
Очакваме много атаки срещу критична инфраструктура твърди киберексперт №1 в Румъния

Очакваме много атаки срещу критична инфраструктура твърди киберексперт №1 в Румъния

Енергийният сектор е сред основните цели, казва Дан Кимпеан

Очакваме много атаки срещу критична инфраструктура. Енергийния сектор е сред основните цели. Много инциденти през последните две години са били съсредоточени срещу енергийни организации – нефт, газ, производство и пренос на енергия и т.н. Също така наблюдаваме систематично прицелване към болници. Това заяви в ефира на предаването „РеВизия“ по NOVA NEWS генералният директор на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан.

Киберексперт: Сривът на Meta съвпадна с прекъсване на оптичните кабели под Червено море

„26 болници в Румъния бяха засегнати от координирана, целенасочена ransomware атака. Виждаме и инфраструктура в сферата на транспорта, в правителствения сектор, както и финансовия и банков сектор систематично атакувани от различни групи. Много от тях финансово мотивирани, други – по идеологически подбуди. Кибервоенното дело и кибервойните вече са реалност, особено предвид много сложния геополитически контекст като войната на агресия на Русия срещу Украйна. Видяхме, че броя и сложността на кибератаките, извършени през последните две години, нараснаха значително. Бих казал, че е нова реалност, с която държавите по източния фланг на ЕС и НАТО се срещат всеки ден, и ще се борят със същите предизвикателства и в бъдеще“, коментира той.

По думите му всяка секунда около 126 нови смарт устройства се свързват с интернет. „Говорим за устройства за промишлен контрол, за технологиите, които играят важна роля в ежедневния ни живот, в икономиката и обществото ни. Проблемът е, че има твърде много. Много от тях са създадени от инженери, не IT специалисти или експерти по киберсигурност, а и много от тях са част от критичните ни процеси.

100% ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца през 2023 г.

„Наблюдаваме, че много групи започнаха систематично да атакуват отделни лица, не само големите банки или правителствени организации, нито индустрията като цяло. Има фокус и много атаки срещу отделни лица. Те започват с фишинг кампании, с лични съобщения по редица канали в социалните мрежи, обикновено търсят данните на тези лица, данни със стойност, които се криптират, използват се за изнудване и за които повечето от атакуващите в общи линии искат пари“, посочи киберексперт.

Той алармира, че се използва изкуствен интелект, за да генерират фалшиви видеа и съобщения – изпращани до обикновени потребители. „Те подвеждат потребителите да отворят линк, да свалят програма, да я инсталират или извършат определени операции. Веднага след това данните се крадат, потребителските профили се компрометират, данните се криптират. Трябва да сме наясно, че съществуват рискове, свързани с технологиите. Но има и добри новини – има мерки за противодействие, прости мерки за киберхигиена, например пароли, употреба на двуфакторна автентикация, да не се отварят съобщения, получени от непознати. Тези прости мерки ни помагат да останем защитени“, обясни Кимпеан.

Изкуственият интелект и кибератаките: Какви са заплахите в онлайн пространството?

Вижте и

Според него трябва правителството и сектор Киберсигурност да работят заедно, за да се справят с предизвикателства, свързани с огромните количества данни. „Трябва да въведем регулаторни мерки, които са гъвкави и не вредят на бизнеса, но и защитават потребителите“, смята експертът.

Той разкри, че все повече кибертерористи, използват криптовалути в сравнение с преди години. „Те знаят как да работят с тези технологии и ги използват умело, за да придвижват финансови ресурси и пари, да събират откупи и да финансират дейностите си. Определено, за съжаление, е инструмент, използван от престъпния свят по ред причини“, отбеляза киберспециалистът.

По думите му войната в Украйна има и истински кибероперации и в двете посоки. „По отношение терористичните атаки срещу Израел също има хибридни кибероперации. Според мен всеки конфликт, който ще възникне в бъдещето, винаги ще има киберизмерение, което трудно ще се проследява, защото нищо не гръмва, нищо не се руши и не се разпада. Тези операции обикновено се провеждат бавно и тихо в киберпространството, свързани с данните на всяка от страните“, предупреди той.

Нова телевизия, новини в 19.00 часа

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре