Сега четете
КАК TIKTOK ПРЕРАСНА ОТ ЗАБАВНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ В ПОТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

КАК TIKTOK ПРЕРАСНА ОТ ЗАБАВНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ В ПОТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

САН ФРАНЦИСКО (AP) — Ако изглежда, че TikTok съществува от вечност, вероятно е така, поне ако измервате чрез интернет време. Това, което сега е под въпрос, е дали ще съществува още дълго и ако да, под каква форма?

 

От 2017 г., когато китайското социално видео приложение се сля със своя конкурент Musical.ly, TikTok се разрасна от нишово приложение за тийнейджъри в глобален трендсентър. Въпреки че, разбира се, също се очертава като потенциална заплаха за националната сигурност, според американски служители.

 

В сряда президентът Джо Байдън подписа закон, изискващ компанията майка на TikTok ByteDance да продаде на собственик от САЩ в рамките на една година или да затвори надолу. Не е ясно дали този закон ще оцелее при очаквано правно предизвикателство или ByteDance ще се съгласи да продаде.

 

Ето как TikTok стигна до този момент:

 

март 2012 г.

ByteDance е основана в Китай от предприемача Zhang Yimin. Първият му хитов продукт е Toutiao, персонализиран агрегатор на новини за китайски потребители.

 

Юли 2014 г.

Стартиращата компания Musical.ly, по-късно известна с едноименното приложение, използвано за публикуване на кратки музикални видеоклипове, синхронизиращи устните, е основана в Китай от предприемача Алекс Джу.

 

Юли 2015 г.< /h2>

Musical.ly достига №1 в Apple App Store, след промяна в дизайна, която направи логото на компанията видимо, когато потребителите споделят своите видеоклипове.

 

2016

ByteDance стартира Douyin, приложение за споделяне на видео за китайски потребители. Популярността му вдъхновява компанията да пусне версия за чуждестранна аудитория, наречена TikTok.

 

Ноември 2017

ByteDance придобива Musical.ly за 1 милиард долара. Девет месеца по-късно ByteDance го слива с TikTok.

 

Осъществено от алгоритъм, който насърчава преяждането, потребителите започват да споделят голямо разнообразие от видеоклипове в приложението, включително танцови движения, приготвяне на храна в кухнята и различни „предизвикателства“ за изпълнение, запис и публикуване на действия, които варират от сериозни до сатирични.

 

Февруари 2019

Рапърът Lil Nas X пуска кънтри-трап песента „Old Town Road“ в TikTok, където става вирусна и тласка песента към рекордни 17 седмици на място №1 в класацията Billboard Hot 100. Феноменът дава началото на вълна от видеоклипове в TikTok от музикални изпълнители, които изведнъж виждат TikTok като критичен начин за достигане до фенове.

 

TikTok урежда федералните обвинения за нарушаване на американските закони за неприкосновеността на личния живот на децата и се съгласява да плати глоба от 5,7 милиона долара.

 

Септември 2019 г.

Вашингтон пост съобщава, че докато изображенията на демокрацията в Хонконг протестите и полицейските репресии са често срещани в повечето социални медийни сайтове, но странно липсват в TikTok. Същата история отбелязва, че публикациите в TikTok с етикета #trump2020 са получили повече от 70 милиона гледания.

 

Компанията настоява, че модерирането на съдържанието на TikTok, извършвано в САЩ, не носи отговорност и казва, че приложението е място за забавление, а не за политика.

 

The Guardian докладва за вътрешни документи, които съобщават подробно как TikTok инструктира своите модератори да изтриват или ограничават обхвата на видеоклипове, засягащи чувствителни за Китай теми, като протестите на площад Тянанмън през 1989 г. и последвалото клане, независимостта на Тибет или санкционирана религиозна група Фалун Гонг.

 

октомври 2019

САЩ политиците започват да вдигат тревоги за влиянието на TikTok, като призовават за федерални разследвания на придобиването на Musical.ly и разследване на националната сигурност на TikTok и други приложения, притежавани от Китай. Това разследване започва през ноември, според новинарските съобщения.

 

Декември 2019 г.

Пентагонът препоръчва на целия военен персонал на САЩ да изтрие TikTok от всички телефони, лични и издадени от правителството. Някои услуги забраняват приложението на военни телефони. През януари Пентагонът забранява приложението от всички военни телефони.

 

TikTok става второто най-изтегляно приложение в света, според данни на аналитичната фирма SensorTower.

 

Май 2020< /h2>

Групите за защита на личните данни подават жалба, в която се твърди, че TikTok все още нарушава американските закони за закрила на децата и пренебрегва споразумение за споразумение от 2019 г. Компанията „приема сериозно въпроса за безопасността“ и продължава да подобрява предпазните мерки, се казва в нея.

 

TikTok наема бившия изпълнителен директор на Disney Кевин Майер като свой главен изпълнителен директор в очевиден опит да подобри отношенията си със САЩ. Майер подава оставка три месеца по-късно.

 

Юли 2020 г.

Индия забранява TikTok и десетки други китайски приложения в отговор на граничния сблъсък с Китай.

 

Президентът Доналд Тръмп казва, че обмисля забрана на TikTok като отмъщение за предполагаемото лошо отношение на Китай към пандемията COVID-19.

 

Август 2020 г.

Тръмп издава всеобхватна, но неясна изпълнителна заповед, забраняваща на американските компании всякаква „транзакция“ с ByteDance и нейните дъщерни дружества, включително TikTok. Няколко дни по-късно той издава втора заповед, изискваща от ByteDance да се освободи от операциите на TikTok в САЩ в рамките на 90 дни.

 

Microsoft потвърждава, че проучва придобиването на TikTok. Сделката никога не се осъществява; нито подобна увертюра от Oracle и Walmart. Междувременно TikTok съди администрацията на Тръмп за предполагаемо нарушение на надлежния процес в нейните изпълнителни заповеди.

 

Ноември 2020 г.

Джо Байдън е избран за президент. Той не предлага нова политика за TikTok и няма да встъпи в длъжност до януари, но плановете на Тръмп да принуди продажбата на TikTok така или иначе започват да се разпадат. Администрацията на Тръмп удължава крайните срокове, които е наложила на ByteDance и TikTok, и в крайна сметка ги оставя да се плъзгат напълно.

 

Февруари 2021 г.

Новоположилият клетва президент Джо Байдън отлага съдебните дела, свързани с плана на Тръмп да забрани TikTok, като на практика ги спира.

 

Септември 2021 г.

TikTok обявява, че има повече от милиард активни потребители месечно.

Вижте и

 

Декември 2021 г.

Доклад на Wall Street Journal установява, че алгоритмите на TikTok могат да наводнят тийнейджърите с поток от вреден материал, като напр. видеоклипове, препоръчващи екстремни диети, форма на хранително разстройство.

 

Февруари 2022 г.

TikTok обявява нови правила за възпиране на разпространението на вредни материали като вирусни измами и насърчаване на хранителни разстройства.

Април 2022 г.

„The Unofficial Bridgerton Musical“, проект, създаден от двама фенове на шоуто Netflix като проект на TikTok, печели Грами за най-добър албум за музикален театър.

 

TikTok става най-тегленото приложение в света, изпреварвайки Instagram, според данни на SensorTower.

 

Юни 2022 г.

BuzzFeed съобщава, че базираните в Китай служители на ByteDance многократно са имали достъп до непубличното информация за потребителите на TikTok, базирана на изтекли записи от повече от 80 вътрешни срещи на TikTok. TikTok отговаря с неясен коментар, изтъкващ ангажимента си към сигурността, който не се отнася директно до доклада на BuzzFeed.

 

TikTok също така обявява, че е мигрирал своите потребителски данни към сървъри в САЩ, управлявани от американската технологична фирма Oracle. Но това не пречи на новата тревога сред американските служители относно риска китайските власти да имат достъп до потребителски данни в САЩ.

 

Декември 2022 г.

Директорът на ФБР Крис Урап повдига опасения за националната сигурност относно TikTok, предупреждавайки че китайски служители могат да манипулират алгоритъма за препоръки на приложението за операции на влияние.

 

Февруари 2023 г.

Белият дом дава на федералните агенции 30 дни да гарантират, че TikTok е изтрит от всички издадени от правителството мобилни устройства. Както ФБР, така и Федералната комисия по комуникациите предупреждават, че ByteDance може да споделя потребителски данни на TikTok с авторитарното правителство на Китай.

 

Март 2024 г.

Закон за забрана на TikTok или принудителна продажба на TikTok на компания в САЩ набира скорост в Конгреса. TikTok води десетки свои създатели във Вашингтон, за да каже на законодателите да се откажат, като същевременно подчертава промените, които компанията е направила, за да защити потребителските данни. TikTok също дразни законодателите, като изпраща известия до потребителите, призовавайки ги да „говорят сега“ или рискуват TikTok да бъде забранен; след това потребителите заливат офисите на Конгреса с обаждания.

 

Законодателите критикуват главния изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу на шестчасово изслушване в Конгреса, където Чу, родом от Сингапур, се опитва да отхвърли твърденията, че TikTok и ByteDance са инструменти на китайското правителство.

 

Камарата на представителите приема законопроекта за забрана или продажба на TikTok.

 

Април 2024 г.

Сенатът последва примера, като изпрати законопроекта на Президентът Байдън, който го подписва.

 

Източник: apnews.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре