Сега четете
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите

Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите

Страстната седмица завършва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от тази седмица обикновено се определя като „велик“ или „страстен“ и за всеки от тях има специални правила на поведение.

Понеделник

В понеделник е обичайно да се чисти къщата и пере. Според църковните канони на този ден не можете да ругаете, забранени са нецензурният език и нечистите мисли. На този ден можете да ядете хляб, зеленчуци и плодове, но някои вярващи спазват строг пост и прекарват понеделник без храна.

Пеенето и танците на Велики понеделник е грях.

Вторник

На този ден християните си спомнят притчите за Второто пришествие на Христос, десетте девици и талантите. Във вторник е обичайно да приключвате с кърпенето, прането и гладенето на дрехите. Подготовката за празника продължава: не само се подготвят дрехи, но и се избира покривка, с която да се покрие празничната трапеза, и кърпа, с която ще се отиде на великденската служба.

На този ден е позволено да ядете топла храна без масло. Освен това купуват храна за Великден, пише actualno.com.

Велики вторник е ден за учение.

Сряда

Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят предателството му. На Велика сряда е обичайно да се приключва с ремонта на дома и да се приготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се развалят дълго време.

На този ден пийте вода без масло.

Четвъртък

Този ден е популярно наричан Велики четвъртък. Прието е да се започне с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна сила, а къпането и молитвата помагат за запазване здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е обичайно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, трябва да се помолите и да изчистите мислите си, в противен случай няма да се получи.

Също така на този ден е обичайно да се причестява, както и да се поставят хляб и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е обичайно да се купуват нови дрехи за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, тъй като това напомня за предателството на Юда.

Вижте и

Петък

Този ден е известен като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите страдания е забранено да се яде храна. Вярва се, че „който се смее в петък, ще плаче цяла година“. Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащеницата – голямо платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е забранено, докато не бъде изнесено на вечерната служба.

Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите страдания и смърт на кръста в Торинската плащеница.

Събота

Този ден се счита за ден за почивка. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и победата му над смъртта в ада и влизането в рая. На този ден завършват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница.

Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява благата вест за Възкресение Христово.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре