Сега четете
Актрисата Екатерина Казакова споделя за моноспектакъла„Поклон чупка поклон“ от Милена Маат,който прави една година на 26 Април

Актрисата Екатерина Казакова споделя за моноспектакъла„Поклон чупка поклон“ от Милена Маат,който прави една година на 26 Април

 

 

Интервю с актрисата Екатерина Казакова за нейните последни проекти

 

 

 

Актрисата Екатерина Казакова, която познаваме от големия екран, в ролята на Ана от филма „Жените наистина плачат“ на тандема Весела Казакова и Мина Милева и учителката в  сериала „Много мой човек“, вече тридесет години работи в сферата на социалният театър, използвайки нестандартни театрални похвати в спектаклите си.
Авторът и режисьор на постановката Милена Маат е основател на“Академия Маат” и училище “Кондора- Мелхезедек”. Повече от тридесет години тя създава и води проекти за личностно, духовно и бизнес израстване и усъвършенстване, които променят представата за личностно
развитие и откриват нови хоризонти пред търсещите.

Кате, познавам те от много години като куклена актриса към театър „Цвете“ и художествен ръководител на Арт студио „Камбана“ към НЧ „Братя Миладинови -1917“. В последно време обаче, твоето име започна да се появява в киното и драмата. Ще споделиш ли с нашите читатели подробности за тези нови професионални изяви?

Преди да навърша 50 години много често чувах изречението: „На 50 живота започва отново“. Сега мога да потвърдя, че това е наистина така.

Нa 50 за първи път участвах в игрален филм с главна роля – Ана от „Жените наистина плачат“ на режисьорското дуо Весела Казакова и Мина Милева. Милева е и сценарист на филма, заедно с Биляна Казакова. Филмът бе селектиран на най- престижните международни филмови фестивали  в Кан, Сараево, Остин, Триест, Хага, Брюксел, Вилниус, Париж, София, Манхайм- Хайделберг, Виена, и много други.

Най-вълнуващото от всичко за мен бе, че си партнирах с Йосиф Сърчаджиев, мой любим актьор.Също така във филма взеха участие двете ми сестри Биляна и Весела Казакови, голямата ми дъщеря Ралица Стоянова и световно известната вече актриса Мария Бакалова.

Не очаквахме, но по обратната връзка, която получихме от зрителите разбрахме, че този филм е много повече от просто една лична изповед. Филмът даде възможност на много жени станали жертва на насилие да осъзнаят своята сила и стойност и отпуши дълго потискания у тях стон на болката.

Така ще запомня пандемията, със снимачния процес, дългите разговори, споделените истини, пътуванията по фестивали, вълнуващите срещи  със зрители и колеги от цял свят и това, че филма се превърна в мисия.

След този филм започнах повече да снимам. Последните проекти, в които участвам са късометражния филм “ През нашите тръни“ на режисьорите Цветослав Цонев и Любомир Петков  и сериала „Много мой човек“ на режисьора Бояна Харизанова

„Поклон чупка поклон“  е другото вълнуващо нещо, което ми се случи. Това е първия драматичен моноспектакъл, в който участвам. Написан е специално за мен и е режисиран от моя ментор и учител Милена Маат. Участието ми в този проект стана причина тази година да запиша магистратура „Режисура в куклено театралните практики в НАТФИЗ при проф. Славчо Маленов и ас. док. Димитър Димитров.

Кажи ми нещо повече за този проект и твоето участие в него?

Създаването на „Поклон чупка поклон“ се реализира по благотворителна инициатива и програма на „Академия Маат“ в партньорство с „Камбана арт“ и спомоществователи. Над 20 професионалисти от различни области се включиха доброволно с труд и средства за осъществяването му. Работният процес бе изключително вдъхновяващ и доведе до израстването и развитието ни като професионалисти. Радвам, че ми се случи. Този спектакъл се появи в точния момент и намери своето място на българската сцена. Както казва Милена Маат „Поклон чупка поклон“ се превърна в тренажор „Живо живеене“ , не само за творческия екип, но и за самата публика. Елате и вижте!

На 26 април спектакълът прави една година. Ще отбележим този наш първи рожден ден в „I AM Studio” на 8ми май от 19:30ч. с представление и чаша шампанско.

За тази една година реализирахме 12 представления на 7 сцени в 4 града в България и участвахме в два международни театрални фестивали  – „ Време“ Враца и „Жреци на Арлекин“ Перник.

Участвайки в този проект осъзнах силата на общуването. Това е изкуство и овладяването му е най-добрата инвестиция, в която си струва човек да вложи време и усилия.

Благодарна съм на всички, които този спектакъл събра. На първо място благодаря на автора и режисьор Милена Маат, която с любов и отдаденост създаде това театрално бижу.

Благодаря на  композитора Надежда Митева, на майсторът по ченъл пеене Доля Новачкова. на авторите на 3D анимацията Иван Георгиев  и Николай Иглев, на актьорите Филип Гуляшки, ( известен на българския зрител с участието си в сериалите „Братя“, „Клетката“ „Играчи“, „Скъпи наследници“, „Голора“ др.) на Михаил Петров ( актьор в театър Цвете и Камбана арт, изпълнител на ролята на Американеца е сериала „Играчи“) Ивомир Игнатов –Кени –директор на театър „Хенд“ Пловдив; на експерта „бизнес развитие и бизнес комуникации“ Моника Златева, която се включи в този проект като актьор изпълнител; на консултантите Антонио Бонев, Ваня Михова, Ралица Атанасова, Даяна Милева и Поликсена Хардалова; кинорежисьорите Владимир Андонов и Алекс Шушков; на неуморния  екип по маркетинг и рекламата с координатор Петя Иванова; на журналиста Даяна Милева, на ПР Красимира Генова, за графичния дизайн на Маргарита Николова и Мария Илчовска; на уеб дизайнерите Николай Иглев и Аглика Николова, за рекламата и професионалния съпорт по време на репетиционния процес и представленията, оператор мултимедия и комуникации – Анелия Лазова и Божидара Стоянова, фотографите Люба Филипова и Ивелина Берова! Специални благодарности на спомоществователите: Йордан Казаков, Петко Николов, Николай Иглев, Йосиф Пилов, Кай Рейдим , настоятелството на НЧ „Братя Миладинови“ и много други.

Водиш театрална школа за деца и младежи. Разкажи ми за нея.

В момента със сестра ми Биляна водим театрална школа в 51 СУ „ Елисавета Багряна“ за ученици от първи и втори клас и сме водещи на модул „Актьорско“ за осмокласници  по Национална програма „ Заедно в изкуството и спорта“ в същото училище.

Водим двете и Театрално студио „Камбана“. Същото на 16 май навършва 42 години и в момента се помещава в зала „Сириус“ на Общински културен институт „Красно село“.

Групата ни е смесена. Младите актьори са на възраст от 7 до 15 годишна възраст.

Как подготвяте младите актьори? Трудно ли е?

Вижте и

Най- провокативната част от обучението е да ги вдъхновим. Въпреки, че идват мотивирани, малко от тях знаят нещо за актьорската професия. Изкуството да изложиш на показ талантите си е нещо, което изиска много труд и постоянство. Наблюденията ни в момента са, че съвременните технологии, от една страна развиват уменията за публична изява във виртуалното пространство, но от друга страна отдръпват и плашат младия човек от показ на живо.

В студиото, както и в школите, подготвяме актьорите за предизвикателствата на актьорската професия, подготвяме ги за изява на сцена, за филмови и рекламни кастинги. Обучаваме ги в различни театрални техники, запознаваме ги със спецификата на драматичния, форум, сетивния и кукления театър. Развиваме талантите им и най-вече учим ги на любов и уважение, към изкуството, таланта, другите и не на последно място към себе си.

Дъщерите ти също са актриси? Как се разви техния професионален път?

Голямата ми дъщеря, Ралица Стоянова е актриса в Драматично – куклен театър „Константин Величков“ Пазарджик, дублира филми, анимации и сериали, снима в киното. Получи награда „Сивина“ за млада актриса в кукленото изкуство.  Беше номинирана за наградите Полет в изкуството „Стоян Камбарев“  Тази есен очакваме да излезе на големия екран новия пълнометражен филм, с нейно участие в главната роля, „Сватба“  на режисьора  Магдалена Ралчева.

Малката ми дъщеря, Силвия Стоянова или Elfira Syncerus (това е артистичното й име), е един от малкото в България майстори марионетисти. Тя изработва от дърво и води своите марионетки. Изработва още бижута, рисува и шие костюми. Има зад гърба си няколко изложби и множество марионетни спектакли.

И двете ми дъщери избраха изкуството като свой професионален път и са щастливи от този свой избор. Дай Боже всеки му!

Как подбираш екипа си?

Нашият театър е независим. Като професионален функционира от осем години. Приходите ни идват единствено от изиграни представления. Това налага всеки от актьорския екип да поеме още няколко отговорности. С една дума екипа ни е съставен от професионални актьори, които освен актьорски владеят още комуникационни, приложни и организаторски умения.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

Обичам разходките в планината. Ходя пеш, при всяка възможност, независимо от сезона. Общуването ми с дърветата и растенията ме зарежда веднага и трайно.

С кого от известните звезди в киното би искала да снимаш?

Със Стив Мартин. Това е един от любимите ми американски комици. Харесва ми това, че той е сценарист, режисьор и актьор едновременно. Неговото чувство за хумор, което наблюдавам във филмите му напомня много на  Чарли Чаплиновото. Едва ли ще снимам с него, но поне имах възможност да го видя на живо при гостуването ми в Америка. Отидох на представяне на новата му книга и си я купих … с автограф.

Какъв съвет би дала на младите таланти, които искат да станат актьори?

Нашата професия, може би като всички останали, освен талант изисква много труд и постоянство. Така че, ако актьорската игра ви вдъхновява, играйте. Не спирайте да играете, независимо от трудностите и съпротивите, които неизменно ще се появят. Ако, обаче дори за миг, възприемете актьорството като досадно задължение, значи то не е за вас.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре