Сега четете
Зелените политики ще залегнат в приоритетите на нашето управление

Зелените политики ще залегнат в приоритетите на нашето управление

Зелените политики ще залегнат в приоритетите на нашето управление. Това каза кметът на София Васил Терзиев, които участва във форум „Мисия Зелена София: Подготвени за бъдещето“.

Кметът обясни, че Столична община (СО) разделя зелените политиките на две части. Едните са екологичните, които са свързани с поддържането на паркова система, с опазването на водите, както и качеството на въздуха, а другите са ключовите системи и реформи, които са необходими. За пример Терзиев даде надграждането на добрите политики, като зелените острови и системата на сметоизвозване. „Една от големите теми на СО е да започнем да гледаме на отпадъка като на суровина, която да оползотворяваме ефективно“, каза Терзиев.

Според него това може да се случи като се създаде завод за реализация на RDF гориво в по-различен вариант от предвидения в момента. Заводът, вместо да генерира топлина, да генерира електричество и газ. По този начин няма да плащаме милиони за изгарянето на това гориво, обясни Терзиев.

В Европейския съюз (ЕС) има строги регламенти какво трябва да постигнем до 2030 г. и това е над 20 % рециклиран боклук, обясни кметът на София и допълни, че в момента този процент 2,8. Ще се стремим тази година да стигнем до 6-7 %, добави Терзиев.

Като друга важна тема кметът открои енергийната система на столицата. Терзиев посочи, че минералните води са също неоползотворен ресурс, който може да се използва и за производство на енергия.

Кметът на София каза още, че трябва да се преосмисли цялата работата на „Топлофикация – София“ в цялостната енергийна система, както и модернизирането на дружеството. Това е един огромен проект, каза Терзиев и добави, че той чака работата на столичната администрация, както и на всички групи в Столичния общински съвет. Това е една много приоритетна задача, заяви кметът.

Вижте и

Зелените политики не са лукс, а са много печеливши, стига да знаем какви са начините да се финансират, а не да бъдат следвани регламенти, коментира Терзиев. Решаването на тези проблеми касаят цялото ни общество и трябва да намерим дългосрочни решения за тях, добави той. Според него някои промени ще намерят бързо решение, но за други ще е нужно повече време, докато Столичната община изгради процесите и намери правилните инструменти за финансиране.

Основателят на MOVE.BG и модератор на форума Саша Безуханова обясни, че докладът “Мисия Зелена България” е създаден и изработен по време на срещи с експерти от различен профил. След тези срещи обобщихме идеите и препоръките, които са за столицата, но са приложими и за останалите общини в България. Безуханова посочи, че 70 % от ограничаването на парниковите емисии зависят от общините. Част от препоръките, които Безуханова даде, са за създаването на институт по климат и енергия, който да координира зелената енергия на София. Реанимирането на „Топлофикация – София“ е друга препоръка от доклада, която тя посочи.

Докладът “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” съдържа над 150 препоръки за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България. Препоръките се базират на идеите на 55 експерти в сферите иновативна икономика и наука, енергиен преход, биоикономика и биомаса, умни градове и кръгови практики в градска среда, биоразнообразие и устойчиви финанси. Във форума участие взеха общински съветници в Столичния общински съвет, представители на бизнеса и експерти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре