Сега четете
40 дни от кончината на патриарх Неофит

40 дни от кончината на патриарх Неофит

На днешната дата 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 – 13.03.2024), съобщават от Българската патриаршия.

 

По решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ в София ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

 

„Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!“, се казва в съобщението от БПЦ-БП.

 

Заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала „Св. великомъченица Неделя“ в София.

 

Траурната служба се водеше тогава от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) – Врачанския митрополит Григорий.

 

Преди това, в храма „Св. Марина“ в двора на Софийската митрополия, отслужихме панихида, след която дойдохме до гроба на Негово Светейшество и отслужихме трисагий – заупокойна молитва, защото днес се навършват 20 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, каза тогава наместник-председателят на Светия синод на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

 

Той съобщи, че на 40-ия ден от кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит ще има богослужение в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и се очаква в него да участва целият Свети синод.

 

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

 

Вижте и

На заседанието на 19 март на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП, единодушно беше избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза тогава пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП.

 

Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

 

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ) заседава тогава, за да бъде избран наместник-председател на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх.

 

В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. На 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, беше решено също на 19 март от Светия синод.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре