Сега четете
Готови ли сме за творческо унищожение от AI

Готови ли сме за творческо унищожение от AI

Нарушаването на съществуващите социални и икономически отношения може да има всякакви непредвидими последствия.

Дарон Аджемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, в статия за Project Syndicate

Древната китайска концепция за ин и ян свидетелства за склонността на хората да виждат модели на взаимосвързани противоположности около нас. Както средновековният арабски философ Ибн Халдун вижда колапса на една империя, отпечатан в нейния възход, икономистът от ХХ век Николай Кондратиев постулира, че съвременната глобална икономика се движи в суперцикли на „дълги вълни“ пише https://www.capital.bg/ 

Но никоя теория не е била толкова популярна, колкото тази, която свързва унищожаването на един набор от производствени отношения със създаването на друг. Много социални учени се позовават на идеята на австрийския икономист Йозеф Шумпетер за „творческото унищожение“(Creative Destruction), за да обяснят иновационния процес и неговите по-широки последици. Книгата на професора от Harvard Business School Клейтън Кристенсен от 1997 г. „Дилемата на иноватора“ прокарва идеята за „разрушителните иновации“. Те идват от нови фирми с бизнес модели, които утвърдените са сметнали за непривлекателни – често защото се харесват само на долния сегмент на пазара. Тъй като действащите са склонни да останат ангажирани със собствените си бизнес модели, те пропускат „следващата голяма вълна“ от технологии.

Другият фактор е възходът на Силициевата долина, където технологичните предприемачи превърнаха „разрушението“ в ясна стратегия от самото начало. Google се зае да наруши бизнеса с търсенето в интернет, а Amazon – с продажбата на книги и впоследствие с повечето области в търговията на дребно. След това дойде Facebook с мантрата „движи се бързо и разбивай нещата“ – социалните медии трансформираха нашите социални отношения и начина, по който общуваме, с един замах на творческо унищожение. Интелектуалната привлекателност на тези теории се крие в превръщането на разрушението в очевидни ползи. Но докато Шумпетер посочваше, че процесът е болезнен и потенциално опасен, днешните разрушителни иноватори виждат само печелившите му страни. Както пише рисковият капиталист Марк Андрийсън: „Ръстът на производителността, задвижван от технологиите, е основният двигател на икономическия растеж, растежа на заплатите и създаването на нови индустрии и нови работни места, тъй като хората и капиталът непрекъснато се освобождават да правят повече важни, ценни неща, отколкото в миналото.“

Гледайки напред, три принципа трябва да ръководят нашия подход, особено когато става дума за AI.

Първо, подпомагането на тези, които са неблагоприятно засегнати, е от изключителна важност и не трябва да бъде закъсняла мисъл. Второ, преклонението пред съзидателното унищожение не трябва да ни заслепява за изкривения път, по който вървим в момента. Ако пазарът не насочва иновативната енергия в социално полезна посока, публичните политики и демократичните процеси могат да направят много, за да я пренасочат. Точно както много страни вече са въвели субсидии за насърчаване на повече иновации, може да се направи повече за смекчаване на вредите от ИИ и други цифрови технологии.Трето, трябва да помним, че съществуващите социални и икономически отношения са изключително сложни. И когато бъдат нарушени, може да има всякакви непредвидени последствия.

Спешно трябва да обърнем повече внимание на това как следващата вълна от разрушителни иновации може да засегне нашите социални, демократични и граждански институции. Ако оставим на технологичните предприемачи да защитят нашите институции, рискуваме повече унищожение, отколкото сме очаквали.

Дарон Аджемоглу

Дарон Аджемоглу

Камерън Дарон Аджемоглу (роден през 1967 г.) е турско-американски икономист с арменски произход.

Вижте и

Той е професор по икономика в Масачузетския технологичен институт (МИТ) и е сред десетте най-цитирани икономисти в света. За „оригиналност, задълбоченост и прозорливост“ в икономическите изследвания Аджемоглу получава наградата „Джон Бейтс Кларк Медал“ през 2005 г. Проучване на икономистите през 2011 г. го поставя на трето място сред любимите популярни икономист на възраст под 60 години.

Основните му интереси са политическата икономика, икономиката на развитието, икономическият растеж, технологиите, неравенството в доходите и заплащането, човешкият капитал и образованието, както и икономиката на труда. Последните му творби се съсредоточават върху ролята на институциите в икономическото развитие и политическата икономика.

„Икономическите институции оформят икономически стимули: стимулите да се образоваш, да пестиш и инвестираш, да развиваш нови технологии и т.н. Политическият процес определя под кои икономически институции да живеят хората, а политическите институции определят как работи този процес.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре