Сега четете
6-дневна работна седмица въвежда Гърция

6-дневна работна седмица въвежда Гърция

От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за публичния сектор, комунални услуги, банки и частния сектор, за постоянно действащи фирми, организации и стопанства, които използват 5-дневна работна седмица. В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%.

 

В конкретика се активира член 25 от Закон 5053/23, най-новият трудов закон, който установи началото на шестдневна работна седмица за работещите петдневна седмица от 1 март 2024 г. Съгласно това решение всички горепосочени предприятия, за да ползват шестия ден от седмицата, трябва да декларират, че принадлежат към тази категория.

 

Заетостта на служителите през допълнителен ден не може да надвишава 8 часа и служителят не може да полага извънреден труд. Работодатели трябва да включат в заявлението за фирмата си, информация за максималното работно време на служителите, които ще работят шести ден, още преди постъпването им на работа.

 

Работниците не могат да работят повече от осем часа през допълнителен ден. През този допълнителен ден не се допускат извънреден труд. В случай, че работата съвпада с неделя или официален празник, служителят получава допълнително 40% и 75% от премията, т.е. общо 115%. Работата на 6-ия ден от седмицата не позволява седмична почивка (почивен ден), освен ако не съвпада с официален празник.

 

В случаите, когато в предприятията са установени петдневни нощни смени (00:00-06:00), работата на шестия ден на нощна смяна при никакви обстоятелства не е разрешена.

 

Вижте и

Например, служител, който работи от понеделник до петък и в изключителни случаи трябва да работи в събота през същата седмица, ще получи допълнителни 40% за събота, без да право на допълнителен ден почивка.

 

Служител, който работи от понеделник до четвъртък и има почивен ден в петък, но е планиран да работи в събота, ще му бъде изплатена дневната надница плюс 30%, без да се право на допълнителен ден почивка.

 

Внедряването на дигиталната работна карта, която стартира също от 1-ви юли, в конкретните сектори е неразривно свързано с новите промени, за да се гарантират напълно правата на служителите, като в системата ще могат да се регистрират и промени в работното време и извънредния труд.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре